Slumdog Millionare gör Albin arg

Igår bestämde Josie och jag att vi skulle se på Slumdog Millionare. Den fick väl åtta oskars, men har inte ens kommit börjat visas på bio i Sverige ännu. Den finns dock på the Pirate Bay.

Filmen börjar med att huvudpersonen Jamal befinner sig i ett förhörsrum. Han har lyckats vinna den Indiska versionen av Vem vill bli miljonär? men poliserna i förhörsrummet är övertygade om att han har fuskat. En inspelning av programmet spelas upp och vid varje fråga får man se händelser från Jamals uppväxt. Händelser som förklarar hur han vet svaren på frågorna. Som en av de första frågorna om en indisk skådespelare, då får man se när Jamal är en liten pojke och den kände skådespelarens helikopter landar i det fattiga området Jamal bor i, och han försöker få en autograf. Delar ur Jamals uppväxt blandas med scener från förhörsrummet och bitar ur TV-showen, där Jamal sitter och minns tillbaka med en sorgsen min samtidigt som publiken skrattar åt programledarens dåliga skämt.


Bild från Slumdog Millionare. Mupparna i bakgrunden kan vara inklippta i efterhand.

När vi såg filmen hände något konstigt. Det var väldigt varmt i rummet och jag blev nästan lite yr.
Vi tittade på filmen och jag kände mig lite arg, och nästan lite ledsen. Jag blev argare och argare och till slut var jag tvungen att pausa filmen. Jag höll på att koka över, både på grund av värmen och av min ilska. Varför var jag arg, då? Jag var arg för att världen är så orättvis.

Jag har alltid vetat att världen är orättvis. Jag vet att det finns fattiga barn i Afrika, i Asien, i Sydamerika, Nordamerika, och även i Europa. Jag har varit i Nicaragua och sett fattiga barn som tigger. Jag minns när vi var inne i en glassbar och åt god glass. När vi börjad bli klara kom fattiga småbarn in och ville slicka våra skålar. De ville ha det sista lilla goda som fanns kvar i våra skålar. Det var ganska hemskt, men det finns värre platser. I ett litet skjul i en annan del av Nicaragua bodd en synskadad kille. Han var nästan blind och hans ögon såg jättekonstiga ut. Han hade kunnat se med hjälp av en operation, men det hade han inte råd med. Så nu var han nästan blind och bodde i det lilla skjulet med en stor plåtskiva som tak. Jag undrar hur många par skor han ägde. Jag undrar hur många par skor Blondinbella äger.

I filmen får man se Jamal från när han är liten och ser sin mor mördas, och när han måste tigga på gatorna och fly från alla möjliga obehagliga personer. Jag har sett sånt förr. Det är inget nytt, men jag har aldrig förr blivit påverkad så som igår.

Av någon anledning kom jag att tänka på Blondinbella. Jag såg de stackars fattiga barnen som bor på soptippar och letar igenom sophögarna efter ätbara saker. De ligger och sover i hettan, samtidigt som flugorna surrar runt dem. Och Blondinbella har skaffat en egen lägenhet som hon inte kan städa själv, så hon har anställt en städerska. Isabella van der Löfvhengrip har själv sagt att hon shoppar för ca 15.000 - 20.000 kronor varje månad, och i Nicaragua har barnen inte råd att gå i skolan.


Klipp från TV-programmet Extra Extra.

Blondinbella, Carrie Bradshaw, och en massa andra kvinnor slänger pengar på små skor och handväskor som de knappt använder. Det är klart man kan få lite bättre kvalité om man betalar lite mer, men det är inte kvalité man betalar för om man köper en handväska för sex tusen spänn. Förresten är en handväska för sex tusen nästan billig i jämförelse med andra handväskor. En helt sjuk industri! Och fjortistjejerna bloggar och köper mer kläder, väskor och skor och bloggar ännu mer. Och i Indien får något barn ögonen utslitna eftersom blinda barn tjänar mer pengar när de tigger. Pengar som går till någon snubbe som är "chef" över ett antal barn som får gå ut och tigga.

I fina Sävedalen där jag är född och uppvuxen var det många som fick allt de pekade på. En kompis berättade för några år sedan att han skulle få det nya Nintendospelet i julklapp. Han hade tjuvkikat på julklapparna. Jag undrade om han inte var glad att han skulle få det, men han ryckte bara på axlarna. Han fick ju alltid allt han pekade på ändå. I Afrika får en del promenera flera kilometer för att hämta vatten. Kompisen jag nyss nämnde hade nog det största vattengeväret av alla kompisarna. Vi har krig med vattenpistoler och spolar toaletterna med rent dricksvatten.

En tjejkompis till mig får också allt hon pekar på. Får hon inte det så tjatar hon tills hennes mamma ger sig och betalar. För det där linnet som dottern bara måste ha. Och den där väskan. Och hörlurarna för 800 spänn. Och de där fina skorna. Och den nya digitalkameran så att hon kan fotografera allt hon köpt (för sin mammas pengar) och lägga upp bilderna i bloggen. Och en ny laptop för att hon ska kunna blogga när hon vill. Hon borde verkligen se Slumdog Millionare, och förhoppningsvis få lite insikt.

Nä, nu ska jag och Josie se klart filmen!

"Mycket klagade var det också över pengar, hur lite man har. Det hör jag aldrig bland mina vänner"
/Blondinbella

Tillbaka till Stockholm

Tidigare idag utkämpade jag ännu ett biljettkrig på Tradera. Ännu en gång var jag dum nog att tro att jag faktiskt kunde få en biljett för en krona. Den här omgången var det väldigt lugnt och priserna var kvar på en krona fram tills ca en timma innan auktionernas slut. De sista minuterna ökade priserna drastiskt, men jag fick tag i en biljett för 195 kr. Den billigaste gick för 91 kronor. Lite retligt, men jag är ganska nöjd ändå.

Vi får se var jag ska sitta. Josie köpte sin biljett för flera veckor sedan och fick den för 95 kronor på SJ:s hemsida. Nu åker jag alltså tillbaka till Stockholm tillsammans med Josie. Vi hörs!

Albin överraskar och dyker oanmäld upp i Göteborg

När jag skriver det här stycket är klockan kvart över elva. Det har precis utkämpats ett blodigt krig på Tradera.
SJ och Tradera har ett sammarbete, och SJ lägger ut ett antal biljetter på Tradera ibland, och utropspriset är alltid en krona. Ibland händer det att någon lycklig lyckas få en tågbiljett för en krona, men oftast blir det en liten kamp.
Jag hade tänkt överraska Josie och åka hem idag. Hon ska ju hit på onsdag, men eftersom jag både är ledig och busig tänkte jag vinna en auktion och resa hem för en billig peng.

När dagens tågresor äntligen kom upp på tradera bjöd jag direkt en krona på en X2000-resa från Stockholm till Göteborg 17:10. Detta var den tjugonde, och den tjugoandra bjöd någon över mig, trots att det fanns andra identiska auktioner som ingen bjudit på. Jag bjöd på en annan, och priserna höll sig ner ett bra tag. Jag trodde faktiskt att jag skulle kunna åka hem för en krona. Men icke. Jag satte väckarklockan, trots att auktionen var klar 11:10. Jag har vaknat många gånger inatt, eftersom hela jag är nervös och nyfiken på hur det ska gå.

När auktionen äntligen närmade sig sitt slut satte jag mig vid datorn. Då hade jag varit vaken i några timmar och kollat mail, tittat på TV, kikat på auktionerna, gått och lagt mig igen (utan att kunna sova), och pratat i telefon med Josie. Priserna började snabbt öka. Jag hade kanske tio flikar med identiska biljetter som jag övervakade hela tiden. Samtliga biljetter hade passerat 100 kronor. Jag försökte sortera flikarna i prisordning, och uppdaterade sidorna hela tiden. 200 kronor. Bara fem minuter kvar. Den där är på 205. Den där har gått från 205 till 310. Ja så satt jag i tio minuter och pulsen ökade. Jag kände hur jag svettades mer och mer. Den första biljetten jag hade bjudit på hade passerat 400 kronor.
När det var en halv minut kvar slog jag till och satte 400 kronor som maxbud på den auktion som hade lägst pris. Yes! Jag vann auktionen och fick en X2000-biljett för 310 kronor.

En av anledningarna till att jag blev upprörd över att jag inte skulle ha någon Internetuppkoppling var att jag skulle vinna den här auktionen. Det är ju möjligt utan uppkoppling. Men det kunde jag ju inte avslöja i bloggen, eftersom min ankomst ska bli en överraskning. Jag förklarade igår för min värd att jag behövde en fungerande uppkoppling fram till 12:00 idag, och nu sitter jag här och surfar. Kanon! Nu ska jag göra mig redo för dagen.
Ikväll åker jag till Göteborg!
Wohooo!


***


Nu är klockan nästan halv elva
. Eftersom jag inte ville promenera runt i Stockholm och ha jättetråkigt i flera timmar ringde jag Jocke. Vi promenerade i några timmar och pratade om allt möjligt. Vi letade efter piratbussen, men det är en annan historia. Jag tar den i nästa inlägg.
Vid fyratiden stack Jocke hem och jag åt lite mat på Centralstationen. Sen satt jag i en timme och väntade på tåget. Jag blev mer och mer nervös. Nu skulle jag tillbaks till mitt kära Göteborg, och träffa min kära Josefin. Och hon visste ingenting!


Tåget kom till slut
och jag skickade något SMS under resan. Skrev att jag saknade henne. Hon frågade om jag hade tråkigt och vad jag gjorde och lite sånt. Jag svarade att jag planerade inför när vi ska träffas, och att det var hemligt. Senare ringde hon när jag satt på tåget och jag sa att jag var upptagen men skulle höra av mig senare.


Jag klev av tåget i Göteborg
ungefär 20:10 och sprang till Nils Ericsonterminalen. Det var skönt att känna göteborgsk mark under fötterna. Grön Expressbussen kom efter bara några minuter, och snart var jag i Mölnlycke. Det kändes inte konstigt att åka buss i Göteborg. Det var bara som vanligt. När jag klivit av bussen ringde jag Josie. Jag sa att jag promenerade hem. Och det gjorde jag ju. Hon satt vid datorn. När jag var nästan framme vid dörren sa jag att jag hade en överraskning till henne, och så tryckte jag på dörrklockan. "Oj, nu ringer det på dörren här!" sa Josie i telefonen. "Spring ner och öppna då", sa jag. Hon öppnade dörren, och där stod jag! Josie såg väldigt förvånad ut. Och Lena blev också väldigt förvånad över att se mig. De konstaterade ännu en gång att jag är väldigt busig, och så var de jätteglada att se mig. Jag kände mig väldigt nöjd. Och busig.


Det kändes härligt
att krama om Josefin. Plötsigt hade jag henne där. Eller snarare var det hon som hade mig där, men jag hade henne iallafall i mina armar. Efter drygt två veckors saknad.

Ja, nu är jag alltså i Mölnlycke!
Jag har på mig min T-shirt som heter "Home is where the heart is" och jag är äntligen här hos Josie!
På onsdag följer jag med henne till Stockholm och visar hur jag bor.

Vi hörs!


Fri lek i en vecka

Uttrycket "Fri lek" väcker minnen hos mig.
När jag var liten fick man, en gång om året tror jag, följa med klassen på... Vad hette det? Simprov? Vi åkte buss till Björndammens simhall där vi fick visa att vi kunde simma. Varför vi var tvugna att göra det varje år vet jag inte. Det var inget jag reflekterade över då. Var de rädda för att man skulle ha glömt hur man gjorde sedan förra året?
Min favoritdel var de få minutrarna som blev över när alla hade gjort "provet". Då var det "fri lek". Då slapp man simma långsamt på en rad och vänta på sin tur. Då kunde man hoppa och plaska och leka i vattnet hur mycket man ville.

På senare tid har jag använt det uttrycket ganska ofta. Så fort det är någon form av rast, eller om något möte eller liknande är slut, så säger jag att det är "fri lek".

I helgen har vi spelat in fler scener, och imorgon åker Petter på skidresa med familjen och är borta i en vecka. Det innebär att det inte är så mycket aktivitet på kontret och alla tycker att jag förtjänar att ta lite ledigt. Först fick jag ledigt torsdag och fredag för att Josie kommer och hälsar på, men sen har de sagt att jag får ledigt hela veckan. Det ska förresten inte bli några fler helginspelningar.
Idag var alltså den fjortonde arbetsdagen i rad för mig. Jag har inte haft en nda ledig dag. Men det visse jag ju innan. Jag trodde ett tag att jag skulle jobba veckan som kommer. Men nu har jag äntligen lite ledigt. Men jag har haft jätteroligt! Det har jag. Jag tror att det kommer bli ett riktigt roligt TV-program.

Efter dagens inspelning tog Petter lite bilder på scenografin. Den scenografin vi har kört med idag och igår är riktigt häftig. Scnografen tog också bilder, och när jag tog upp kameran sa Petter "Nej, du får inte ta kort!". "Varför inte det?" frågade jag förvånat. Jag kunde inte riktigt avgöra om han sa det på sitt typiska ironiska sätt eller om han menade allvar. "Du är ju livsfarlig med nät och såna grejer" förklarade han. Jag förstod vad han menade. Petter verkar ha lite svårt för det där med att jag tar kort. Inte som vissa, att han är rädd för att var med på bild. Han verkar mest ovan vid att någon tar kort.
Vi pratade mer om det senare, men jag återkommer till det.

Efter en stund började några ge sig av hemåt. Så även jag. Jag tog bussen, eftersom det dröjde innan de som skulle åt mitt håll skulle åka. När jag nästan precis är framme vid busshållplatsen kommer jag på att jag glömt min ryggsäck. Den kommer jag att behöva de närmsta dagarna. Dörren in till huset där kontoret är var låst, och Petter svarade inte i mobilen. Det var bara någon minut kvar tills min buss kom, så jag struntade i den. På bussen kom jag på att jag verkligen behöver ryggsäcken, så jag lyckades ringa till kontoret. Petter sa att han kunde komma förbi med väskan senare. Jag kände mig lite dum och krävande. Men tacksam.

När jag kom hem fungerade inte Internetuppkopplingen. Jag prövade att dra ut och sätta i sladdarna och startade om närverkskortet och datorn. Ingenting hjälpte. Det harvarit visning av lägenheten idag när jag var på jobbet, så kanske hade killen jag hyr av kopplat ut något inne hos sig. Jag ringde och frågade och då sa han att de kopplat ur alla Internetsladdar och att det inte kommer att finnas någon uppkoppling förrän efter klockan 18 imorgon. Det har jag inte blivit informerad om! Jag har fått rätt okej info om visningen och att jag ska snygga till lite i mitt rum, men att jag inte ska ha någon Internetuppkoppling på ett dygn hade jag gärna velat veta i god tid. Eller sluppit utsättas för.

Jag upptäckte att nätet inte fungerade när jag skulle använda Skype för att ringa Josie, och MSN för att kolla om jag fått några nya mail eller bloggkommentarer. Bortsett från mobilen har jag ingen kontakt med omvärlden utan Internetuppkoppling. Och imorgon har jag en del saker planerat. Saker som jag behöver en fungerande uppkoppling för att göra. Jag sa väl ungefär bara "okej" och liksom tackade för infon. Jag har svårt att säga ifrån. Men efter att ha varit tyst i några sekunder (eftersom jag blev så paff) sa jag ändå att jag behövde en fungerande Internetuppkoppling. Han skulle se vad han kunde göra, och så skulle han ringa om fem minuter. Jag såg plötsligt hur min lilla nätverksmätare gick från noll till hundra på två sekunder, och så ringde han igen. Jag sa att det funkade och han sa att han kommer koppla ner det på morgonen imorgon igen. Jag försökte få fram varför det skulle kopplas ner på morgonen när morgondagens visning skulle börja klockan fem. Men det lyckades jag aldrig få svar på. Men han skulle se vad han kunde göra. Suck.

Jag lyckades prata lite med Josie via Skype, och efter ett tag ringde Petter. Han var utanför på gatan, så jag sprang ner och tog emot min ryggsäck. Han satt i bilen med dörren öppen och pratade ett tag. Jag berättade om Internetuppkopplingen och han tyckte det var märkligt, men tipsade om Intenetcaféer eller öppna nätverk i stan. Det kan funka. Sen bad han om ursäkt för att han är så hård mot mig. Men det har jag inte märkt. Han nämnde det där med kameran och att han hade sagt att jag inte fick fota idag. Tydligen hade han menat allvar, men förklarade att jag en ny generation och att det är en ny värld för honom det här att en person går runt och ska ta en massa kort, annat än scenografer. "Och så är du ju Internetkung också" tillade han och menade att det är lite riskabelt att låta en person som jag ta en massa kort som kanske hamnar på nätet.

Jag förstår honom. Jag vill så gärna visa allt roligt som händer, men ändå inte visa för mycket. Dels för att det är jävligt dumt. Man ska inte visa "bakombilder" innan en produktion har visats offentligt. Sen är det dumt att bli osams med chefen eller göra honom arg på något annat sätt. Och så gillar jag Petter. Han är verkligen jättesnäll och har givit mig en sån chans! Eller... Flera chanser och möjligheter.

Jag tog bort någon bild härom dagen, och idag tog jag bort två eller tre bilder till ur min bilddagbok. Det känns bäst så. Jag hade någon bild där man såg lite av en enkel scenografi och två dockspelare med varsin docka som jag hade censurerat så att man inte kunde se hur de såg ut. Men det känns ändå inte rätt nu, så jag tog bort den. Jag får ta ännu ett steg tillbaka, liksom.

Imorgon tänkte jag hitta på bus. Men det kräver att jag har, eller hittar, en Internetuppkoppling. Jag ska förklara mer senare. Det är lite hemligt.

Tidig hemgång

Nu har jag bloggat jättemycket om Pirate Bay-rättegången. Tanken var att det skulle bli ett kort inlägg. Det blir rätt ofta så när jag ska blogga.

Imorse skrev jag ju om att min säng hade brakat ihop. Jag hann inte laga den, utan jag gick till jobbet och lämnade sängen som en plockepinnhög med en madrass på. Nästa otursgrej var på bussen. Jag promenerade ungefär halvvägs till jobbet och hoppade på bussen sista biten. Innan jag gick av ställde jag mig vid bussens dörrar för att kunna kliva av lätt. Strax utanför jobbet blir vägen lite smalare för att bilarna ska sakta in för ett övergångsställe. Där körde bussen ganska snabbt, samtidigt som en lastbil från andra hållet också ville köra snabbt. Ganska sent insåg de båda att de inte skulle kunna komma igenom samtidigt, varpå bussen tvärnitade och folk gungade till ganska kraftigt. Jag stod vänd mot bussdörrarna och märkte att någonting bakom mig hade vält.
Det var en barnvagn.
I den satt en liten flicka fastspännd, och nu låg både hon och vagnen på bussens golv. Flickan storgrät. Jag reste upp vagnen och frågade den stackars flickan om det gick bra. Hennes pappa kom farande och försökte trösta. Busschauffören brydde sig inte. Jag var tvungen att kliva av på nästa hållplats, så jag vet inte vad som hände sen. Men flcikan verkade oskadd, men chockad.

Igår upptäckte jag förresten en skillnad mellan bussresenärer i Göteborg och Stockholm. Om en busschaufför I Göteborg håller på att köra förbi en hållplats man ska av på ropar man "Jag ska av här!" eller "Hallå?". Oftast vänligt, men bestämt. Ibland lite försynt.
Igår höll min buss på att köra förbi en hållplats, trots att någon hade tryckt på stoppknappen. Då sa en man, väldigt högt, spydigt, och på bred stockholmska "Det är nog dags att stanna nu!". Lite hånande i rösten, liksom.

Idag gick jag hem från jobbet redan vid femtiden. Jag var så jäkla trött. Petter och Guffe frågade om jag var sjuk. De var lite oroliga för mig. Jag kände mig helt utslagen och jättetrött. Det är egentligen jättemycket att göra inför morgondagens inspelning, men de tyckte att det var okej att jag gick hem. Jag har ju inte någon bestämd arbetsuppgift för dagen, men jag brukar hjälpa till här och där och det är uppskattat. Men idag tyckte de att det var okej att jag gick tidigare så att jag är utvilad inför morgondagen.

Jag stannade till på ett matställe med tre olika smårestauranger bredvid varandra. Härom dagen köpte jag jättegod thaimat därifrån, och idag tänkte jag prova nåt annat. På en TV-skärm visades bilder på olika rätter och plötsligt kom det en bild på en god pizza med parmaskinka. Jag kikade på pizzamenyn och såg att tre olika pizzor kunde fås med parmaskinka. Jag valde den med minst grejer. Jag gillar inte för mycket ingridienser. Jag tror att det bara stod mozarellaost, parmaskinka och rucola på pizzan jag valde.
När ja gkom hem med pizzan såg jag att det var champinjoner på också. Jaja. Det är bara gott, tänkte jag. Efter en stund upptäckte jag att det var spenat på pizzan! Vafan?
Jag kände inte så mycket spenatsmak, men efter ett tag kom det... Jag fick verkligen kväljningar och kände nästan att jag behövde kräkas. På riktigt. Jag klarar verkligen inte av spenat!
Jag skrapade bort spenaten så gott jag kunde och åt upp pizzan ändå.

Sen lagade jag min säng. Det var ganska enkelt. En tunn metallbit under sängen var inte fastskruvad. Den sitter liksom i mitten av sängen och håller ihop långsidorna så att de inte ska böjas ifrån varandra. Alltså det som hände imorse och gjorde att jag brakade ner på golvet. Det var alltså inte mitt fel, utan någon som monterat sängen lite slarvigt. Scripta-Jessica sa förresten att min kramp i vaden kan bero på vätskebrist!

Idag har jag förresten fått testa den där speciella rösten lite mer, och de som var med tyckte det var skitbra! Petter är jätteglad och berömmer mig bara mer och mer. Jag ska förresten tacka för de fina bloggkommentarerna! Tackar, tackar! Imorgon och på söndag ska det filmas massor, och jag ska vara med lite. Det ska bli kul.

Vi hörs!

Jag måste ju nämna the Pirate Bay-rättegången

Jag är väldigt intresserad av Pirate Bay-rättegången, men har ännu inte bloggat om den.
Det finns många anledningar till detta.
Dels har jag inte tid, och dels finns det redan massor av folk som bloggar om den. Om jag skulle skriva långa inlägg varje dag hade antagligen ingen orkat läsa, eller bry sig. Jag kikar på live.piratpartiet.se, där några olika bloggares inlägg samlas. Det resulterar i att det kommer liknande inlägg efter varandra. Det var två olika personer som skrev ner nästan exakt vad som sades i rätten, och då kom de inläggen efter varandra. De känns onödigt och tjatigt.

Jag väljer nu att blogga om det ändå, men på ett någorlunda enkelt sätt. Så att folk som inte är insatta ska kunna läsa det här och förstå iallafall.

Det är faktiskt en underhållande rättegång. Förutom att den är intressant och viktig och drar till sig uppmärksamhet från hela världen, så är den rolig. Fyra självsäkra killar och en jäkla massa advokater och domstolsfolk. Många bloggar upprepar att man ständigt märker vilken generationskrock det är i rättssalen. Rick Falkvinge (pp) skriver "...generationskrocken är total. De åtalade sitter och utbildar åklagaren i hur Internet fungerar". Och det är rätt mycket så. För att domaren ska kunna besluta om deåtalade ska fällas eller inte måste han (eller är det en hon?) förstå vad som har hänt och hur det går till på the Pirate Bay. De som vet hur det går till är väldigt säkra på att det kommer bli en friande dom, och härom dagen gick det tillochmed rykten om att hela åtalet kommer att läggas ner. Att åtalet ogillas.

Jag kommer snart med några godbitar från rättegången. Roliga kommentarer och situationer. Men först ska jag ta upp en annan viktig grej som bloggarna påpekar. Jag har nu valt att bara läsa Rick Falkvinges blogg eftersom han skriver bra och intressant, och för att det annars blir mycket upprepningar om man ska läsa flera bloggar om rättegången.

Något mer han tar upp är att åklagarna har svårt att begripa hur det fungerar på Internet, inte bara tekniskt, utan hur olika människor kan samarbeta med olika projekt. Hela tiden försöker åklagarna få fram vem det är som är chef på the Pirate Bay. Vem är det som bestämmer? Hela tiden förklarar de åtalade att det inte är någon som bestämmer. Sajten är ett hobbyprojekt där alla killarna hjälper till lika mycket. Om någon tycker att sajten ser ful ut och kommer på en bättre layout, så ändrar an det utan att fråga de andra.
Åklagarna kan verkligen inte förstå hur detta går till.

Enligt Falkvinge ger bloggen Opassande en bra liknelse. Någon tyckte att det kunde vara bra att ha en sajt där olika live-bloggar om rättegången samlades. Ja, för det sitter väldigt många inne i rättssalen och bloggar samtidigt som rättegången pågår. Inlägg från dessa bloggar samlas automatiskt på live.piratpartiet.se.
Jag väljer att citera Falkvinge igen:
"Någon i Piratpartiet fick en idé, och ett par personer bara genomförde den på några dagar utan att fråga en enda människa om lov. I ett traditionellt parti hade det krävts styrelseförankring och hej och hå och ytterligare tillstånd att få en adress under partiet så att den blir officiell (adressen live.piratpartiet.se) och ytterligare tillstånd och papper och godkännande för att få lägga upp en stor banner på förstasidan (www.piratpartiet.se). Inte vi. Vi får idéer och genomför dem. Det är en uttalad policy att vi litar på varandra, och det är förbjudet att fråga om lov"

Nu kommer några godbitar från rättegången:
Det mesta citerar jag direkt ur Falkvinges blogg:
19 februari:

"Åklagaren börjar med att påpeka att det vittne som ska kallas senare, Tobias Andersson (Piratbyrån), sitter i publiken. Det får man inte göra, tydligen. Ett vittne får inte ta del av rättegången innan han eller hon har vittnat.

Tobias Andersson svarar lakoniskt 'Får jag inte lyssna på radio då heller?'. Alla inblandade inser direkt att regeln inte håller eftersom rättegången livesänds över hela världen, inklusive av SVT. Efter att ha växlat blickar säger rättens ordförande att 'Ja... det kan vi förstås inte hindra, men du får inte vara här inne i alla fall, och den där sidan *nickar mot åklagaren* vill tydligen inte det.'
Tobias Andersson skakar på huvudet, ler för sig själv och lämnar salen."
20 februari:

"- När träffades ni för första gången IRL?, frågar åklagaren.

- Vi använder inte uttrycket IRL, säger Peter, vi använder AFK.

- IRL? frågar domaren.

- In Real Life, säger åklagaren.

- Vi använder inte det uttrycket. Allt är i riktiga livet. Vi använder AFK, Away From Keyboard.

- Jaha, säger åklagaren. Då är jag lite föråldrad."
20 februari:

"Det börjar med ytterligare en kulturkrock, här när Danowsky ställer frågor till Peter:

- Vad har du för utbildning?

- Jag är självlärd.

- Öh... har du gått gymnasiet?

- Jag hoppade av gymnasiet.

- Du hoppade av gymnasiet... *paus medan det sjunker in* Det har slagit mig att din engelska är så bra. Hur har du lärt dig det?

- Internet."

En annan rolig grej är att de som inte verkar "sköta sig" i rätten är åklagarna. De där juridiknissarna som har kostym och representerar skivbolagen. De har fått många tillsägelser, medan de fyra killarna från Pirate Bay sköter sig och är duktiga. Jag ser framför mig hur de små grabbarna i jeans och t-shirt sitter och väger på stolarna och svarar på frågor medan de små kostymnissarna springer runt och är upprörda för att de inte kommer vinna, och därför försöker ta till fula trix.

Idag har tydligen åklagarna slängt fram fler papper och bett de åtalade kommentera dem.
Falkvinge igen:

"Försvaret protesterar vilt. 'Då blir det ju en amerikansk rättegång där folk kastar in handlingar utan att någon har en aning om det.'
'Alla handlingar ni tjuvhåller på och tänker överrumpla med måste upp före förhöret.'

Massor av ordningsfrågor.

Åklagarsidan försöker försvara sig med att det är saker som Peter, Fredrik och Gottfrid har sagt offentligt.

Försvaret protesterar direkt. 'Det går ju omöjligt att komma ihåg!'

Peter är skarp som fan: 'Om du vill veta vad jag sagt offentligt, så förstår jag inte varför du lägger fram en artikel som varken innehåller någonting som jag har sagt, eller där mitt namn inte nämns?'

Försvaret protesterar.

Rätten bryter för enskild överläggning. Det betyder att domaren och nämndemännen sätter sig och bestämmer om det här ska tillåtas, och kommer tillbaka när de fattat ett beslut."

Nästa inlägg:
"Tingsrätten beslutar att, om frågor i förhör hänvisar till handlingar, så ska dessa handlingar presenteras FÖRE förhöret. "

Senare kommer en kommentar som alla verkar ha reagerat på:

"Danowsky börjar med att ställa Peter frågor om hans åsikter om upphovsrätten.

- Det där är en politisk fråga, säger Peter. Är det här en politisk rättegång eller en juridisk rättegång?

Danowskys svar slår mig fullständigt baklänges:

- På vilket sätt är [åsikter om] upphovsrätten en politisk fråga?"
Det alla reagerar på är den sista kommentaren. Frågor om upphovsrätt är den kanske hetaste politiska frågan just nu. Ett exempel är att Piratpartiets medlemsantal ständigt ökar. Oscar Swartz nämner kommentaren i ett inlägg med namnet "Advokaten som legat under en sten". Alla dumma kommentarer snappas direkt upp av bloggvärlden.

En tråkig grej hände i förrgår. Då blev IFPI:s hemsida hackad. Startsidan byttes ut och det stod något om att "nu är det krig". Det fanns också en slags "lycka till"-hälsning till the Pirate Bay. I stort sett alla som bloggade om rättegången skrev att det var dumt och fånigt och att det ger pirater dåligt rykte. Fler och fler inser att Piratpartiet är ett seriöst parti, men att hackare förstör saker i Piratpartiet eller Piratbyråns namn förstör för alla Pirater, som tydligt tog avstånd från det inträffade.

Ja, nu blev det ändå ett långt inlägg om Pirate Bay. Sorry. Kunde inte låta bli att dela med mig.
Over and out!


Albins säng brakar ihop

Jag skulle ju extra tidigt till jobbet idag. Därför hade det varit bra om jag la mig tidigare. Men icke.
Jag satt och läste lite bloggar om Pirate Bay-rättegången, och sen bloggade jag.
När jag la mig var klockan strax efter tolv. Typiskt. Jag somnade ändå ganska snabbt.

Klockan sex imorse vaknade jag av att jag hade kramp i vaden. Sånt är så jäkla obehagligt. Det har hänt några gånger, men det är sällan. Då är det bara att stäla sig upp och räta ut benet. Och det ska gå fort. Man får sån jäkla panik.
Jag försökte ställa mig upp, nyvaken och groggy, och plötsligt brakade det till.
Sängen gick sönder!


Plankorna i mitten lossade på ena sidan.

Jag lyckades ställa mig upp och räta ut benet, och kampen gick över. Sen kunde jag tänka på sängen. Någorlunda. Jag var verkligen nyvaken, om jag ens var vaken. Jag tittade på brädorna och insåg att jag inte skulle kunna fixa det då.


Vad har Albin under sängen? Halva sin säng.

Jag drog upp den översta madrassen och la den på golvet. Sen försökte jag sova vidare, vilket inte gick så bra. Men till slut somnade jag.


Min nya sovplats. Mitt på golvet.

När jag vaknade tittade jag på sängen igen. Vad händer nu? Jag har betalat en depositionsavgift till snubben jag hyr rummet av. Om jag pajar något, liksom. Och det här... Ja, jag vet inte? Jag skulle hävda att det inte var mitt fel. Men hur bevisar man det? Han jag hyr av är väldigtschysst, men ändå... Jag brakde igenom sängen! Jag hinner inte fixa det nu. Jag ska ju dra till jobbet snart.
Jag tittade på brädorna i botten och klurade på om man enkelt kunde sätta tillbaka dem. Jag testade lite, men då ramlade hälften av alla pinnar ner, från båda långsidorna av sängen. Så nu ligger halva sängbottnen på golvet.


Plockepinn under sängen.


Den understa madrassen. Huvudänden ligger på golvet.

Ja, jisses. Det var minst sagt oväntat. Jag får snacka med pappsen och kolla vad man kan göra. Men jag måste dra till jobbet snart, såjag får fixa det ikväll. Annars kan jag sova på madrasserna på golvet...

Over and out!
...Eller mest ner på golvet.

Vecka två på BLA

Jisses!
När jag, precis nu, skrev rubriken blev jag rätt paff. Det är bara andra veckan på BLA!
Det känns som att jag jobbat på BLA riktigt länge. Jag har kommit in i det.

Det är lite problematiskt att blogga om mitt jobb. De senaste dagarna har jag haft lite ont om tid, men det är också så att det är så mycket som är hemligt. Samtidigt som jag jättegärna vill berätta om allt häftigt som händer och alla fräcka dockor och det roliga manuset, så är det hemligt. Några har bett mig blogga mer om vad som händer på jobbet, men det är svårt. Jag tror inte att någon på BLA har läst min blogg ännu, och det vore jobbigt om de blev arga. Men jag försöker vara försiktig. Jag pratade med några om såna här saker, och scriptan berättade om någon hon kände som hade laddat upp produktionsbilder på Facebook. Det var hans egna bilder, men de avslöjade en del om inspelningen, så han fick ta bort det. Man ska vara försiktig!

I helgen spelade vi in de första scenerna. På lördagen var jag högerhand åt en mupp som stod stilla framför en skärm. En enkel, men rolig scen. På söndagen var det två muppar som var med. Där spelade inte jag, men det var riktigt skoj. Det kommer bli kanon! Jag fick sköta klappan eftersom han som brukar göra det skötte en av kamerorna.
Jag sa vad det var för scen, och vilken tagning det var. Sedan släppte jag den övre biten av klappan så att den slog i den stora delen av klappan. Det är dels till för att man vid klippningen ska se vilken scen det är (det står skrivet på klappan), och själva smällen från klappan är till för att man lätt ska kunna synka ljud och bild.

När jag hade släppt ifrån mig klappan stod jag vid sidan om. Jag försökte hålla mig undan för att inte synas eller störa skådespelarna, men samtidigt hände det att jag smög fram och hjälpte till. Till exempel kanske någon av skådespelarna höll på att tappa nånting, och då hjälpte jag till att hålla fast det.
Det var en ganska riskabel grej. Lite för att jag riskerade att synas eller störa skådisarna, men också för att det var någonting jag inte var tillsagd att göra. Det låter rätt konstigt, men jag kände ibland att min hjälp kunde behövas, och Petter (som spelade en av dockorna) verkade tacksam, och sa senare att det var en jättebra insats. Det är viktigt att kunna känna av så att man inte stör eller gör något dumt.

Den här veckan har det bara varit grejer på kontoret. Lite testklippning av de filmade scenerna. Jag har hjälpt till med lite allt möjligt och Petter berömmer mig hela tiden. Det känns jättehäftigt att Petter, som jag ser upp till, tycker att jag är duktig. Nu är ju Petter min chef, kollega och lite polare. Men när jag kom - och lite, lite fortfarande - var det så himla coolt att jag fick jobba med Petter, som spelar Allram och har skapat Allram och Höjdarna och en massa andra coola TV-grejer.
Alla på BLA är schyssta. Det är en riktigt kul arbetsplats. Men en del är ibland rejält stressade.

Petter har haft ett jobbigt problem under några månader. Det är två roller som han inte kunnat bestämma vem som ska spela. Han har tittat på testfilmer med olika personer och funderat fram och tillbaka. Jag erbjöd mig att testa den ena rollen, och det skulle jag få göra. Det var dock högst osannolikt att jag skulle få göra någon av de rollerna, eftersom det är ganska stora roller och jag behövs för att till exempel spela högerhand åt diverse andra dockor.
Igår fick jag dock äntligen testa den ena rollen. Jag gjorde så gott jag kunde och Petter funderade. Han har klurat på det här i månader... Han sa något om den andra rollen. Att den kunde jag nog inte testa. Den är ju lite speciell. "Varför inte det?" sa jag med en ganska utflippad röst. Petter skrattade till och jag fortsatte med den underliga rösten.
"Det kan funka!" sa Petter och jag fick sätta mig framför en kamera och köra olika repliker.
Petter skrattade nästan konstant och jag tror han kände att det äntligen hade kommit en lösning på hans problem.
Han lät väldigt positiv, men underströk att jag inte hade fått rollen ännu.

Jag kände att det hade vart jättekul att få spela den. Den är så klart också hemlig. Ni får se till hösten.
Det hade varit kul av många anledningar. Dels är det en kul roll att spela, och rösten är väldigt annorlunda. Jag får verkligen visa vad jag går för. Sen är det kul att Petter tycker att rösten är bra och rolig. Han skrattar nästan så fort jag säger en replik med den rösten. Och, nästan viktigast av allt, så känns det som att jag har lyckats lösa ett stort problem för Petter. Den här grejen som han funderat på i flera månader... Han har klurat och funderat, och så kommer jag och testar och är det han söker.
Jag testfilmade idag igen. Båda rollerna han var osäker på testfilmades med mig och Guffe, Gustav Funck (som spelar Tjet och Abbe och är son till Eva och Thomas Funck). Petter var imponerad och sa ännu en gång att jag har talang. Han skulle klura vidare. Jag tror Guffe fick den andra rollen. Men han hade inte riktigt bestämt sig om min roll.
Jag pratade med både mamma och pappa i telefon idag. De var glada och verkade stolta. Mamma var jätteglad för min skull, men sa att jag inte får ha för höga förväntningar. Det var ju inte bestämt ännu.

Jag borde sova nu. Jag ska vara på jobbet ganska tidigt imorgon.
Jag har jobbat elva långa dagar i streck nu! Det är lite utmattande, samtidigt som det är riktigt kul. Till helgen spelar vi in mer, och då ska jag vara med!

Petter ringde för några minuter sedan och sa att jag fick rollen. Han kände också att det är "en sten" som han burit på i några månader. Han har haft castingar och allt möjligt för att hitta rätt skådespelare till de där två rollerna. Men nu är det bestämt!

Nu ska jag sova.

Jag älskar mitt jobb!

Jag ska aldrig skicka chokladogram igen!

Josie var ju romantisk och skickade lite choklad, ett kort och en liten bok som hette Jag älskar dig till mig dagen innan Alla hjärtans dag. Alla hjärtans dag var ju på en lördag, och jag fick de fina grejerna på fredagen.

Jag skulle ju vara romantisk jag med och tänkte därför testa chokladogram. Jag gick in på chokladogram.se (pröva inte det förrän du läst det här inlägget!) och valde vad jag ville skicka. Jag valde en chokladkartong med hjärtformade chokladbitar i. Den kostade inte så mycket, men frakten kostade mer än dubbelt så mycket som själva chokladen! Jag funderade lite, men beslutade att det nästan kunde vara värt det. Jag ville ju testa tjänsten och på hemsidan verkade allt så bra.

De skrev att de levererar till Mölnlycke, och att de levererar på lördagar! "Vi levererar måndag-lördag varje vecka fram till 21.00. Beställer du före 13.00 (10.00 på lördagar) så kan vi leverera samma dag". Det lät ju hur bra som helst! För att vara på den säkra sidan beställde jag på torsdagen och fick välja vilken dag jag ville ha det levererat. Jag valde lördagen och det skulle gå bra.

Jag hade lite krångel med mitt Visakort, så jag valde faktura istället. Tänkte att det kunde vara lika bra om något skulle krångla. Och det gjorde det. På sista steget i orderprocessen stod det tydligt att det skulle levereras till bokaffären där Josie jobbar och lite info som jag hade skrivit. Att det bara är hon som jobbar där på lördagen, numret till bokhandeln och mitt nummer. Det stod också klart och tydligt att chokladen skulle levereras på lördagen den 14:e februari.

På lördagen jobbade jag, och kikade lite då och då på den länk jag fick skickad till mig i mailen. Där stod det fortfarande att chokladogrammet skulle levereras den 14:e februari, men "levererad"-rutan innehöll fortfarande ett rött kryss. Jag kikade och kikade, men det hade fortfarande inte levererats när butiken stängde. Jag kikade på hemsidan, men det stod ingenting om någon försening eller misslyckad leverans.
Väl hemma kikade jag igen, och strax innan sju på kvällen den 14:e stod det fortfarande att det skulle levereras den 14:e. Jag skickade iväg ett mail där jag frågade varför det inte levererats, och bifogade information om ordernummer och adress.

måndagen stod det plötsligt på sidan att chokladen var levererad. Jag frågade Josie, men hon hade inte fått något. Då ringde jag till chokladogram.se och fick snacka med någon säljarsnubbe (från Stockholm) och förklarade läget. Att chokladen inte levererats och att det står på hemsidan att den levererats. Jag brukar vara snäll och trevlig i telefon, även om folk eller företag är dumma, men den här gången försökte jag vara allvarlig och inte ta någon skit. Jag försökte verkligen få fram att jag var missnöjd. Jag vet inte om det funkade.

Han sa iallafall att det hade varit väldigt många leveranser på Alla hjärtans dag. Runt 150 stycken i det området Josies choklad skulle levereras. Han tyckte ändå att det var konstigt att det stod på sidan att det hade levererats. Han skulle kolla det och ringa eller maila tillbaks "om en stund", men det gjorde han aldrig.

Jag mailade igen och skrev att jag ringt och mailat innan, men inte fått något svar. Jag beskrev problemet igen och bifogade ordernumret. jag fick svar efter en stund, och det var ett sånt där typiskt korkat svarsmail där avsändaren inte kollat upp någonting. "Va vi kan se från systemet är att chokladogramet ska vara levererat idag. Har du varit i kontakt med mottagaren? Kan vara så att är inte mottagaren hemma vid leveranstillfället så hängs chokladogramet på mottagarens ytterdörr". Jag svarade, och upprepade att mottagarens ytterdörr är en dörr till en bokhandel mitt på ett torg, och att mottagaradressen inte är en privatbostad utan ett föetag, vilket tydligt framgår i ordern (som kundtjänstmailpersonen borde ha läst) och att jag varit i kontakt med Josie flera gånger under dagen.

Imorse ringde den där säljarsnubben igen. Han sa att chokladogrammet skulle skickas idag, men han bad inte om ursäkt, och allt jag klagade på förklarade han bort eller sa att de gjort vad de kunnat. De hade försökt ringa, men inte kommit fram. Det är ju för att hon inte är på jobbet när de har stängt. Mitt mobilnummer hade de inte fått, eftersom de inte får avsändarens telefonnummer. Väldigt konstigt och dumt!
Det faktum att det stod att chokladogrammet var levererat - fast det inte var det - var ingens fel, tydligen. Alla hade gjort vad de kunnat. Att jag inte fått någon som helst information var inte heller någons fel.

Han sa iallfall att de skulle försöka skicka det idag om det var okej. Jag sa att det bara känns fånigt. Alla hjärtans dag var för tre dagar sedan. Jag kan be nån kompis gå dit med choklad istället. "Ja, men du har ju ändå betalat!" sa han då. Jag förklarade att jag ju fått en faktura och inte alls betalat ännu. Men det måste jag, sa han. Den är ivägskickad och då måste jag betala. Jag kunde inte ångra mig. Om jag säger att jag inte vill att de skickar ut chokladen, så ska de ha betalt ändå.
Ångerrätt kom aldrig på tal. De har inte gjort något fel, säger de. Men de skulle "slänga i nåt extra". Jag blev så paff och visste inte vad jag skulle säga. När jag sa att jag inte ville att de skulle skicka något blev han liksom lite otrevlig. Jag gick till slut med på det och bad dem slänga med en blomma, eftersom de är samma företag som blomsterbudet.se (och man kan beställa blommor till chokladen).


Chokladogrammet kom fram till sist. Jag fick ett SMS av Josie där hon tackade. Hon blev glad, men jag var sur. Jag tyckte att det hela hade skötts så oproffsigt, och all information hade varit så dålig. "Till Josie från Albin. Ha en bra alla hjärtans dag" stod det i kortet. Det kändes så jävla löjligt, eftersom det kom fram idag.

Senare fick jag ett mail också:
"Hej Albin
Blommorna kommer bli utkörda idag tisdag, när de skulle köras ut i lördags hann de inte köra ut det till klockan 16,00 då vi hade väldigt många körningar.
För att kompensera denna sen leverans skickade vi med en Åre chokladstrut.
"

Blommorna? Jag blir så trött på automatiska mail som man bara blir förbannad på! De kunde ju bara läsa och se att det är choklad jag beställt. Inte blommor! Josie fick chokladen jag beställt, plus den där struten. Men inga blommor som försäljaren hade sagt. Jag svarade på mailet och skrev, mycket sakligt, en lista på alla saker jag var missnöjd med.

Jag rekomenderar INGEN att anlita chokladogram.se eller blomsterbudet.se!
Kikade på omdömen på Eniro, och såg att det bara är en till som skrivit. Lägsta betyg hade de fått.


Josie skriver (18:52):

Då vet du att du kan köpa en marabou mjölkchoklad till mig och skicka via posten nästa gång. Works every time...


Första inspelningsdagen, Alla hjärtans dag

Trots att det är lördag var jag tvungen att jobba. Men det är kul. Idag var det dessutom första inspelningsdagen, så det var lite spännande. Jag trodde dock inte att jag skulle vara med, eftersom det bara var en docka som filmades idag, och den spelas av Björn Carlberg som spelade Lipton i Höjdarna.

När jag nästan var framme på jobbet kom Petters lilla blå lånebil (hans vanliga bil är på lagning) susande och stannade till bredvid mig. Petter gjorde tecken åt mig att hoppa in, och så åkte vi iväg. Jag hade ingen aning om vart vi skulle, eller varför, men när han pratade i telefon berättade han att ingen av de som  skulle vara med på dagnes inspelning hade någon nyckel, så alla stod utanför och frös. Petter och jag åkte iallafall genom halva stan för att möta upp scenografen som lånade ut sin nyckel, och sedan åkte vi tillbaka och låste upp.

Jag trodde som sagt inte att jag skulle vara med och spela idag, utan bara titta på, men dagens huvudperson har två armar, varav den ena styrs av den person som styr munnen (Björn), och den andra armen styrs av en annan person. Och den andra personen blev jag. Jag hade bara hejat på Björn härom dagen, men nu skulle jag jobba med honom och sitta tätt intill... Mysigt. Men han var jätteschysst och frågade om jag spelat hand förut. Det har jag ju faktiskt inte gjort, men han gav mig en snabbintroduktion och lite tips. När vi filmade sa han till om det blev för mycket handrörelser och så berömde han mig ibland när det blev riktigt bra. Han sa att han själv hade rätt svårt för att spela hand i början. Det gäller att mest följa med och låta den andre bestämma. Själv hade han i början velat göra massor av handrörelser, för att det skule bli riktigt bra, men det blev för "viftigt". På kvällen fick jag ett SMS av Petter där han skrev att han hade kikat igenom det som filmades under dagen och att mitt handspel var jättebra. Han skrev också att nyckeln till handspel är att "förhöja utan att ta över" och att jag lyckades jättebra med det. Det känns jättebra!

Förresten är det ju Alla hjärtans dag idag. Igår fick jag brev från Josie. Det var ett litet kuvert med ett litet kort, en liten, liten bok, och fyra lyxiga chokladbitar:


Fina grejer från Josie.

Jag ville ju inte vara sämre, så jag beställde faktiskt, redan för några dagar sedan, en grej till Josie. Företaget skrev på sin hemsida att de levererar på lördagar också, och att de levererar samma dag om man beställer innan 12, tror jag det var. Innan 10 på lördagar. Jag beställde ju två dagar i förväg, så jag trodde det skulle gå smidigt och bra. Men icke. Josie har fortfarande inte fått nåt. Det är därför jag inte skriver vad det var förnågot. Jag kommer troligtvis att berätta mer, och klaga mer, i ett framtida inlägg.

Jag har förresten klippt Albin & Art - Alla hjärtans dagspecial för några veckor sedan, och laddat upp på YouTube idag. Den gjordes ju 2006, alltså för tre år sedan, men den var nästan en kvart lång. YouTube tillåter inte så långa klipp, så jag har kortat ner den och, som sagt, laddat upp den.

Albin & Art - Alla hjärtans dagspecial:


Jag gick från jobbet vid halv sju, ungefär. På vägen köpte jag lite chips och när jag kom hem kikade jag på Melodifestivalen streamad från SVT:s hemsida. Ganska kass bild. Ganska jättekass programledare.

Imorgon ska jag jobba igen. Men med största sannolikhet bara sitta bakom kameran och titta. Men... Öh... Hejdå!


Här bor Albin

Ännu en dag på BLA Stockholm.

Trots att jag jobbade över jättemycket igår valde jag att inte ta någon sovmorgon idag. Jag kom halv tio och visade mig duktig. Petter, däremot tog sovmorgon.
Jag har flyttat på stolar bord och prylar och dessutom hängt upp två flygplan i taket. Flygplanen (iallafall det ena) var med i Höjdarna och de ligger bara och tar plats i förrådet, så jag tog en stege och hängde upp dem i taket. Petter tyckte det blev bra och tyckte att det var ett bra initiativ.

Som jag nämnde i förra inlägget hörde Daniels Jessica av sig igår och frågade om vi kunde ses. Så idag stack jag från jobbet i tre timmar för att träffa Jessica.
När jag väntade på bussen utanför jobbet ringde någon från SVT. Det var en kvinna som undrade om jag ville vara "avancerad statist" i Andra Avenyn. Det skulle spelas in nu på onsdag, men jag förkalrade att jag var i Stockholm nu. Synd. Men det jag gör nu är ju mycket coolare.
Jessica var iallafall på nåt möte med jobbet och hade tre timmar över innan tåget gick. Så då sågs vi på Brommaplan och åkte in mot centrum och promenerade lite. Till slut åt vi på en thairestaurang inne på Centralstationen. Min mat såg god ut, men var inte god alls, faktiskt. Smakade konstigt, och så var det alldeles torrt. Sojan var dessutom utspädd. Dåligt! Men det var ändå trevligt att träffa Jessica. Äntligen en människa man träffat förut!
När Jessica skulle gå på tåget fick jag ett SMS där Petter undrade om jag skulle hem eller tillbaka till BLA. "BLA in my heart! Jag kommer tillbaka om ett tag" svarade jag.

Jag kom tillbaka vid halv sju och Petter sa att han skulle vara kvar i max en timme. Jag grejade med lite småuppgifter och vi stack vid nio. Alltså inte alls en timme senare. Men det gjorde inget. Han hade inte tid att bära med TV:n heller. Det gjorde inte heller nånting, men han hade lite dåligt samvete och bad om ursäkt att han fortfarande inte kört hem den till mig.

Precis innan vi åkte hann jag skriva ut en lapp som jag har grejat med. Jag frågade dessutom om jag fick låna en sax, och det fick jag. Det är verkligen annorlunda att ha en egen lägenhet där man måste skaffa fram allt själv. Jag är så van vid att alltid ha tillgång till tejp, skruvmejslar, saxar, diskborstar, allt möjligt som alltid finns i ett hem. Men idag har jag alltså fått låna en sax!

Väl hemma klippte jag och mätte och skruvade och så. Nya hyss på gång, så klart. Jag skruvade bort framdelen på brevinkastet och försökte sätta dit en namnlapp. Det var knöligt. Jag skruvade bort luckan på insidan också för att komma åt lättare. Efter en lång stunds mekande lyckades jag få namnlappen precis på plats och skruva tillbaka allting. Så nu har jag en fin namnlapp på brevinkastet:


Här bor Albin Olsson.

Mycket snyggt.

Imorgon ska jag vara på jobbet redan nio. Ungefär. Första inspelningsdagen. Men jag ska inte vara med och spela idag. Bara se hur det går till. Nästa helg ska jag kanske vara med lite. Minns inte riktigt.
Jag tycker fortfarande det är kul att vara här. Idag byggde scenograferna lite grejer till söndagens inspelning. Ett bord och en soffa som står lite drygt en och en halv meter upp i luften. Då sitter dockspelarna på vr sin pall under soffan och håller upp händerna så att dockorna sitter i soffan. Soffan är så klart specialbyggd. Jag tycker det är så häftigt. Allting är specialbyggt för dockornas skull. Och dockspelarna. Jag vet inte varför, men jag tycker bara att det är så häftigt.

Vi hörs kanske imorgon!
Over and out!

Tolv timmar på BLA.

Det har varit en lång dag idag.
Jag tog det lugnt imorse och åt i lugn och ro och diskade min tallrik (i tvättstället) och dessutom tvättade jag håret eftersom jag kom ihåg att köpa schampoo igår. Jag promenerade till jobbet som vanligt och kom fram ungefär halv tio.

Jag började dagen med lite småjobb vid en av datorerna. Sen var det lite uppdrag ute, som igår. Jag skulle till ungefär samma ställen. Hårddisken jag lämnade igår skulle hämtas igen. Nu kunde jag ju vägen. Jag fick tillbaka den, men utan det fina fodralet den låg i när jag lämnade den, så jag tvingade receptionisten att gå och leta. Till slut fick jag den.

Sen åkte jag till ett ställe för att köpa en teknikpryl på ett företag som heter Ljud & Bild Media. Inte jättefantasifullt namn, men de hade en fantasifull toalett. Jag väntade på att en kille letade omkring efter den där prylen jag skulle köpa åt BLA, och då gick jag på toa. När jag tryckte på lampknappen tändes det lilla rummet upp, och musik börjad spela från nånstans över innertaket. Riktigt kul. På dörren var det ett relä också...


Ett relä på dörren.

När man vred om låset trycktes relät ner och en röd lysdiod tändes i rummet utanför. Mycket fiffigt.

Sen hämtade jag kameran jag lämnade igår. Nu hade en kille monterat på nån adapter och lite objektiv. Det visade sig att hans lilla företag hade sitt kontor jättenära mannen jag hämtade ett stativ hos igår. Så jag var först och lämnade kameran, åkte sedan iväg långt bort för att lämna en hårddisk, och sedan nästan tillbaka igen för att hämta stativet. OCh jag visste inte att det var så nära! Jaja...

Jag åkte iallafall till Slussen och gick upp för alla jobbiga trappor upp till Södra teatern och Mosebacke torg. Jobbig trappa. Det finns ju en hiss, Katarinahissen, men den kostar pengar! Så knasigt. I Göteborg är det gratis att åka hiss.

Jag åkte tillbaka till kontoret och grejade med lite annat. Petter skulle jobba över, och eftersom jag inte har så mycket för mig när jag jobbat klart så jobbade jag också över. Jag och Petter bar bord, bänkar och datorer och möblerade och hade oss. Det finns många rum, men det är fortfarande inte bestämt i vilket rum det ska vara snickeri och var alla datorer ska vara och sådär, men jag får hjälpa till att bestämma och komma med idéer p var alla bord ska stå och var vi kan ha mötesrum och sådär.
Lokalerna är förresten jättehäftiga.

Petter var glad och flummig. Och det var jag med. Vi sa konstiga saker med konstiga röster och bar grejer och möblerade om. Klockan halv tio körde han hem mig och peruk-Madde. Alltså har jag varit på jobbet i tolv timmar idag. Förutom den tid jag var utepå stan och hämtade grejer. Men det var ju "i tjänsten".

Imorgon blir det ännu en spännande dag. Förresten kommer broder Daniels flickvän Jessica till Stockholm en sväng. Jag vet dock inte varför. Men hon frågade om jag ville fika, och det vill jag. Har ju inte träffat nån jag känner på ett bra tag nu.

Jaja.

Over and out!


Budbäraren Albin

Tredje dagen på BLA var rätt trevlig.

Det började med att jag fick några småuppdrag. Koppla in och installera en scanner, och en skrivare. Dessutom skulle några skåpsluckor fixas. Gångärnen var trasiga, så det kunde jag inte göra så mycket åt.
Scannern var trasig, men jag skruvade upp den och monterade fast ett litet hjul och en metallbit och så funkade den! Hittade drivrutiner också så scannern verkar funka felfritt. Skrivaren var det inga problem med heller.

Jag har fått vara lite budkille också. Jag skulle lämna och hämta lite saker på olika ställen i stan. ett bra sätt att lära känna stan lite bättre. Petter bestämde dessutom att BLA skulle betala ett månadskort åt mig. Jättesnällt!

En kamera skulle till en snubbe på Söder. Jag fick skjuts dit av fotografen. Sen åkte jag tunnelbana till St Eriksplan för att lämna en hårddisk. Jag trodde jag skulle hämta den också, men hon som skulle ha den var inte där. Jag lämnad den till en i receptionen, och så skulle jag komma tillbaka lite senare. Jag frågade då om han i receptionen kunde rekomendera nåt bra lunch-ställe och han tipsade om nån thairestaurang längre bort. Den hittade jag inte, men jag hittade en kinaresaturang med god buffé.
Sen gick jag tillbaka till stället med hårddisken och fick vetaatt den skulle bli klar imorgon. Det var nåt som skulle tankas in på den.

Sen åkte ja till Slussen. Det var rätt bra att åka runt sådär. Då fick jag lära mig lite om tunnelbanesystemet och så lärde jag känna Stockholm lite bättre. När jag gick på en av perrongerna kände jag verkligen att nu är jag i Stockholm. Det känns lite konstigt. Helt plötsligt snurrade allt till och så hamnade jag här. Jag har ju jobbat rätt mycket, så jag har inte hunnit se så mycket, eller hunnit fatta att jag är här.

Vid slussen gick jag upp för en låååång trappa och hamnade utanför Södra teatern och Mosebacke torg. En bit därifrån bode nån fotograf som jg skulle hämta ett stativ hos. Sedan åkte jag tunnelbana och buss till kontoret och både Petter och Malini var imponerade över att jag klarat mina små uppdrag så bra.

När jag kom hem pratade jag lite med Josie på Skype. Sen kopplade hon in sin gamla webbcam också. Då fick jag se henne! Jag har ju inte sett henne på några dar, och så satt hon där helt plötsligt. På en rörlig bild och med sina stora, fina ögon. Jisses vad jag saknar henne!


Josie och jag ser varandra via datorn.

Teknikens under!
Förresten köpte jag ett 30-dagarskort. Det jobbiga är att man måste dra ett kort varje gång man ska till tunnelbanan. Jag hade ju händerna fulla med grejer, och så hade jag vantar och min stora jacka på mig. Och så skulle man fiska upp plånboken och ur den sitt kort. Varje gång jag skulle in genom en spärr.
Det visade sig senare att SL kommit med nått nytt kort som man håller över en läsare, så får man gå igenom. Nytt och fräckt. Precis sånt vi har haft i Göteborg i några år. Stockholm är lite efter.

Tyvärr går det inte att byta mitt kort mot ett sånt där high-tech-kort. Jag får vänta på att det går ut, och köpa ett sånt där bra kort om 30 dagar. Det kostar lika mycket. Och så kan man ha kvar kortet i plånboken och bar hålla den över kortläsaren. som på alla bussar och spårvagnar i Göteborg.

Jaja. Nu måste jag verkligen lägga mig och sova. Ännu en gång har Emil hållit sig vaken med ett oändligt långt telefonsamtal om allt och ingenting. Mest ingenting.

Over and out!

Dag två på BLA

Ännu en natt med br sömn, men jag var rejält trött imorse.
Jag skulle blogga igår, men jag var så seg och trött så jag väntade rätt länge. Jag skulle ptata med lillebror via Skype, men alla samtal med honom blir alltid väldigt långa. Det dröjde säkert en timme innan jag fick prata om det jag ringde för att prata om, och när jag var klar var klockan kanske halv tolv, så jag skyndade mig att blogga och sedan lägga mig.

Imorse promenerade jag till jobbet igen. Det tog ungefär 25 minuter. Jag var där rätt tidit så det var nog bara Petter och Malini som var där när jag kom. Malini är något producentaktigt (hon sa att hon inte riktigt är producent, men på listan med personer inblandade i projektet står hon som producent). Det var hon som ringde mig den där måndagen och sa att jag skulle få åka till Stockholm och täffa dem på BLA.
Idag hade hon med sig sin lilla femåriga dotter. Hon var rätt blyg och sa inte hej. Det gjorde inget, men Malini verkade lite sur för att hon inte hade hälsat på mig, och så sa hon att blygheten nog skulle bli släppa senare.

Det dröjde inte länge förrän vi började prata, och när Malini jobbade satt dottern vid en dator och tittade på Webb-TV, nån film, spelade spel, eller pratade med mig. Det var rätt kul, faktiskt. Vi gick också på en liten rundvandring och kikade lite extra på några av dockorna. Då träffade jag bland annat "Rydberg".

Rydberg har varit med i lite småklipp i ungdomsprogrammet Vera för några år sedan, och senare dykt upp lite smått i andra grejer. Han tittade exempelvis in en snabbis i ett avsnitt av Allrams Höjdarpaket. Han kallades även för Rydberg, den skånske boxaren. Han spelas förresten av Petter.

En rolig grej Malinis dotter och jag kom på var att man kan testa vilka saker som kan fastna på magneten i hörnet av datorskärmen. Det var det enda användbara man kunde ha Mac:en till. Ingen på BLA verkar gilla Mac, och hon som har Mac kommer inte åt nätverket med alla viktiga filer. Haha!

Gem i hörnet av datorskärmen.

Jag var med på ett möte idag också. Det var Petter och tjejerna på dockmakeriet som gick igenom några scener och vilka dockor som behövde ändras inför vissa tagningar. Dessutom diskuterades några roller där det fortfarande inte var bestämt om de skulle spelas av dockor eller människor. I den här diskusionen lyckades jag få en roll till! Kanske två. Det ska bli riktigt skoj.

Jag fick även hälsa på Thomas Lundqvist som tittade in en sväng. Han har en ganska häftig röst, och det är han som spelar Franke i Höjdarna och gör speakerrösten i ComHem-reklamfilmerna (som förresten görs av BLA).

Ur ett tillfälligt förråd plockades Lipton ut också. Honom har jag inte sett på riktigt. Bara en blek prototyp. Men idag träffade jag den riktige Lipton.


Den riktige Lipton.

Så mycket mer har väl inte hänt på jobbet. Jo, jag fick titta igenom en jäkla massa bilder som låg på en hårddisk i nätverket. Det var testbilder och annat kul från olika produktioner. En del man kände igen, såsom bilder från Allram Eest, ComHem-reklamfilmerna, Höjdarna och Janne och Mertzi, och så en del andra grejer som jag aldrig sett men är riktigt häftiga. Ska se om jag kan lägga upp nån bild i bloggen imorgon. Hittade lite Photoshopade bilder som nog varit med i Allram Eest tecknat back in the days.

På vägen hem gick jag in på K-Rauta och irrade omkring och tänkte och räknade och hade mig och kom till sist därifrån med en lampkontakt med sladd, en lampsockel, två glödlampor och en skruvmejsel. Sen fortsatte promenade hemåt och när jag var nästan hemma köpte jag en pizza.
Väl hemma monterade jag ihop lampkontakterna, skruvade i en glödlampa och satte upp min lilla installation i taket i hallen.


Voila!

Det fanns ingen lampa där innan, så det var rätt mörkt. Nu är det jättefint, trots att det bara är en naken lampa där utan skärm eller nåt. Men den sitter så högt, och är bara på 25 watt, så man blir inte bländad.

Ja, jag pysslar om mitt lilla bo. Det är rätt mysigt nu.
Det sticker ut en spik ur väggen på ett ställe där det hade passat bra med nån tavla. Funderar på att kanske skriva ut en fin högupplöst bild och hänga upp. Kanske en på... Allram eller nåt. Vi får se.

Over and out!


Första dagen på nya jobbet

Jag sov faktiskt riktigt bra inatt.
Jag vaknade några minuter innan veckarklockan och så gjorde jag mi iordning och åt frukost i lugn och ro. När jag handlade igår lyckades jag inte hitta samma müsli som jag brukar äta till frukost, så det fick bli en annan sort imorse. En äcklig sort.

Jag kollade upp busstider redan igår, och det ska bara ta sex minuter med bussen till jobbet! Efter att ha kikat på kartan en sista gång imose beslöt jag mig ändå för att promenera till jobbet. Jag skulle komma mellan 9:00 och 9:30, och jag gav mig av hemifrån ungefär 8:40.
Jag gick naturligtvis fel, så jag hamnade en bit ifrån Solvalla, men jag tog en buss tillbaka till den korsning där jag hade gått fel, och fortsatte därifrån åt rätt håll. Jag ringde på BLA:s dörrklocka 09:29.


Dörrklockan och den fina välkomstskylten.

En av sömmerskorna öppnade dörren och där inne var Petter och Malini som jag träffat innan.
Jag visades runt i den nya fina lokalerna. Nu håller dockmakeriet till i samma lokaler, vilket är väldigt smidigt. Förr var det i en annan del av stan, tror jag. Det var verkligen häftiga lokaler med sneda fönster mellan det stora rummet och kontoren en trappa upp. Eftersom studion ligger så nära flygplatsen mullrar det i hela kontoret när ett plan landar eller lyfter. Inne i köket bjöds jag på varm choklad, och jag lyckades så klart bränna tungan, så hela dagen har jag haft den där jobbiga, svidande känslan på tungan.
Jag fick veta att bara några scener ska spelas in i den fina studion inne i de nya lokalerna. I mars ska vi filma tre veckor inne hos SVT! Det ni! Det kommer bli coolt. Redan nu till helgen ska några scener spelas in hos BLA. Det ska bli spännande.

Petter har varit väldigt upptagen hela dagen. Det har varit mycket att tänka på. På eftermiddagen satt vi och läste manus. Det var bland annat Gustav som har spelat Tjet och Abbe, och Björn som har spelat Lipton. Vi läste lite i manuset för att testa lite och ör att se hur långa scenerna blir ungefär.
Petter har funderat mycket och det är många beslut som inte är fattade ännu, men måste fattas snart. Därför har Petter varit lite borta i tankarna.

När jag slutade för dagen gick jag en sväng till Willys för att handla. Då följde Petter med. Han skulle också handla lite grejer. Han frågade om jag ville ha skjuts hem, men jag ville gå för att mäta hur lång tid det tar. När man går rätt väg, alltså. På vägen till Willys pratade vi en del och han bad om ursäkt för att han hade varit lite svårtillgänglig. Menhan verkar gilla mig och presenterar mig som ett litet "wild card". Vid ett tillfälle sa han att "Det här är Albin, som ska vara med två månader till att börja med". Till att börja med? What's he up to? Jag står iallafall med som några små, roliga roller i manus. Det kommer bli skoj.

Vi kom ifrån varandra i butiken, utan att hinna säga hejdå. När han gick ur utiken ringde han och sa hejdå och att om det var något jag behövde så var det bara att fråga. Bestick och sånt kunde jag ta från kontoret. Men der behövs inte. Och sen sa han att jag kunde få låna en TV om jag behövde. Och TV:n i mitt rum är ju trasig! Studion är full av massa TV-apparater, så det är nog inga problem. Han sa att han kunde köra hem en TV till mig. Det är ju jätteschysst!

När jag kom hem glömde jag ju så klart titta på klockan, men det tog inte så värst lång tid tror jag. Efter en stund ringde Petter igen och frågade om jag kommit hem ordentligt och så snackade han lite till om att jag ju inte känner så många och att alla på BLA ju bor i Stockholm och kan stan så att det bara är att fråga om jag behöver nåt. Han föreslog att jag skulle skriva en lista och fylla i så fort jag kommer på att nåt saknas. "Till slut har du ett komplett viktorianskt hem!".

Jag känner inte att jag behöver så mycket grejer längre. På Willys köpte jag tvättmedel, diskmedel, diskborste, lite gott bröd och lite mer pålägg. Och jag tror jag klarar mig. Det är rätt mysigt i min lilla lya. Lite ensamt och långtråkigt har det dock varit idag, måste jag erkänna. Men jag har chattat och Skype:at en del med Josie.

Nu måste jag gå och lägga mig och sova inför en ny spännande dag på jobbet...

Over and out!

Försök inte lura mig! Jag har jobbat på Posten!

Att ensam hyra ett rum i Stockholm är inte en dans på trosor alla gånger.
Jag gav mig till slut ut för att leta reda på mat för att äta nu på kvällen, och mat för att äta till frukost och eventuellt mellanmål de närmsta dagarna.

Jag hittade ICA-butiken, och den låg precis bredvid ingången till tunnelbanan. Jag passerade dock ICA-butiken i jakt på mat för stunden. Jag såg Solnagrillen borta i fjärran och gick ditåt. Där fick jag mat för stunden. Gott, men lite för varmt. Sedan gick jag till ICA och köpte lite andra grejer. En liter mjölk, en liter yoghurt, lite polarbröd, smör, müsli, lite påläggskorv och två mellanmålsyoghurtar.

På vägen hem gick jag ännu en gång igenom vad jag kommer att behöva. Till frukost äter jag müslin jag köpte blandat med yoghurten jag köpte. Det hela äts ur en av tallrikarna som stod i rummet och med besticken. Då kom jag på att jag inte har något diskmedel. Och ingen diskborste. Och ingen diskho. Jag får diska i handfatet. Eller köra porslinet i tvättmaskinen.

När jag kom hem upptäckte jag att besticken jag fick låna är rätt skitiga och äckliga. Och jag har ingen smörkniv. Bara två skitiga matknivar. Känner mig lite deppig. Men det är ju bara första dagen. Men det känns lite trist, liksom.
Jag skulle kanske kunna diska med tvål, och gnugga med fingrarna istället för diskborste. Bara det inte blir tvålsmak i maten. Fy faan!

När min värd hälsade på mig hade han med sig en tvättkorg till mig. Han ställde in den i badrummet, och sen visade han hur tvättmaskinen fungerade. Det var det jag skrev om innan. Det som slutade med att det sprutade vatten åt alla håll.
Jag ska förresten berätta en annan liten detalj som blir lite viktig senare i hitorien. När jag senast ringde min värd hade han sitt mobilsvar på, och då svarade han med "Posten Logistik" innan han sa sitt namn. Jag berättade senare att jag också jobbat inom Posten Logistik, och han kände till Härrydas paketterminal.
Iallafall...

Nu när jag kom hem tyckte jag att tvättkorgen jag fick var lite väl skitig. Nu låter jag jättepryd när jag gnäller på besticken och tvättkorgen, men de ser verkligen äckliga ut. Iallfall tvättkorgen. Det var som sand i botten och smuts på insidorna, så jag spolade rent den i duschen. När jag var klar lyfte jag upp den för att hälla ut vattnet, och såg att den var skitig på utsidan också. Och då insåg jag plötsligt att jag kände igen den där tvättkorgen...

Tvättkorg?

Det är ingen tvättkorg. Det är en soptunna från Posten. På varenda "ficka" på Härrydas paketterminal, Fläskeboterminalen, står en sån där plasttunna. Alltså har min värd tagit en soptunna från Posten och sagt att det är en tvättkorg. That explains the smutsigness. Försök inte lura mig! Jag har jobbat på Posten!

Imorgon ska jag till BLA och tydligen vara med på en massa möten, och så blir det nog rep och manusgenomläsning. Det ska bli så ballt!
Jag ska försöka tänka på det och inte så mycket på att jag bara har skitiga bestick. Och så kan jag gå tillbaks till ICA och köpa diskmedel!

Kram på er allihopa!


The Albin has landed!

Nu sitter jag här i mitt lilla rum och har det rätt bra.

Natten var hemsk. Jag somnade rätt lätt, men vaknade upp vid halv fyra på natten och låg vaken ett bra tag. Jag lyckades till slut somna om, men vaknade igen vid halv sju. Jag låg vaken i ungefär två timmar. Jag låg och tänkte på allt möjligt, men kunde bara inte somna. När det var en halvtimme kvar tills klockan skulle ringa och väcka mig, då gav jag liksom upp hela sovprojektet och när jag väl givit upp somnade jag så klart. Vaknade av veckarklockan och var alldeles kallsvettig. Minns inte vad jag drömde, men det var nåt jobbigt.

Sen lyckades jag till slut släpa mig upp ur sängen och åt frukost med övriga familjen: Josie, svärmor Lena och svärfar Börje. När Josie och Börje gått från bordet satt Lena och jag som vanligt och småpratade om allt möjligt en bra stund tills det blev min tur att duscha. Jag började bli ännu mer nervös och var tvunen att gå på toa först. Jag blev sittande en stund, och det rubbade tidsschemat en aning. Efter att tgit på min deo var det dags att lägga ner den i resväskan, men det blev lite körigt.

Vi hade en ganska bra marginal, men Börje blev stressad och sa att vi var tvugna att skynda oss, och då stressade han upp mig. Det var faktiskt väldigt jobbigt. När vi skulle åka låg inte min kamera i jackfickan, som den brukar. Var fan är kameran?
Jag sprang upp till sovrummet, men kunde inte hitta den. Jag tog med Josies kamera och frågade henne om hon tagit med min, eller om hon hade någon aning om var den kunde vara. Nope. Hon trodde att jag packat ner den, men varför skulle jag göra det? Jag brukar alltid villa ha den lättillgänglig. Den brukar ligga på två möjliga ställen i sovrummet (på byrån eller i hyllan) eller i min jackficka.
Hade jag glömt den hos Josies mormor och morfar när vi va och åt middag hos dem igår?
Vi åkte mot flygplatsen och Lena ringe till sina föräldrar. Jag satt i baksätet och skämdes. Jag hade ju stenkol på alla andra grejr och hade inte glömt packa ner nånting annat. Kände mig så dum.
Jag satt och tittade ut genom bilfönstret och Josie la sin kamera i min hand. Jag fick låna den. Hon är så snäll.

Vi kom fram till flygplatsen och var rätt stressade. Men det var rätt gott om tid ändå. Jag visade upp mitt Malmö Aviation-kort och min legitimtion. Jag behövde ingen biljett eller nånting. Båda väskorna åkte iväg på rullbandet och så gick vi vidar till avgångshallen för inrikesflyg. Där var det dags att säga hejdå. Jag var på dåligt humör efter att nästan ha blivit utskälld. Vi hade ju gott om tid! Jag kunde inte hjälpa att jag behövde gå på toa.
Mitt hejdå till Josie blev därför lite konstigt.

Jag gick in till den där kontrollen, som jag inte kommer på vad den heter. Jag fick ta av mig klocka, mobil, nycklar och skärpet och lägga i en plastback. Jackan på en annan plastback och ryggsäcken på en tredje. För första gången någonsin gick jag igenom metalldetektorn utan att den pep. Jag lyckades ställa mig så att jag såg TV-skärmen med röntgenbilder på väskorna. Min dator såg rolig ut. Men de ville tydligen inte att jag skulle göma den i ryggsäcken, så jag fick ta ut den och låta den åka ensam igenom en gång till. Nån gång i nåt land, kanske i USA, blev de jättearga när jag försökte se röntgenbilden av min väska. Det fick man inte titta på.
Jag gick igenom iallafall och stod tillsammans med lite andra människor som liksom jag stod och tog på sig sina skärp.

Sen promenerade jag vidare till en vänthall där vi väntade på att få gå ombord på det här lilla knubbiga planet:


Det var sagt att planet skulle lyfta 11:20, men först 11:40 lyfte vi. Men vi landade bara fem minuter senare än det var sagt. 40 minuters flygresa! Så lång tid tog det för mig att åka till skolan varje morgon från Sävedalen till Angered. Och på den tiden kan man ta sig från Göteborg till Stockholm. Men det är inte riktigt lika miljövänligt som att åka spårvagn.
Strax innan landning kom jag på att min kamera säkert låg i TV-rummet. Det första vi gjorde när vi kom hem igår var att väga in oss på WiiFit. Ibland tar jag mobilen ur fickan och lägger den på fönsterbrädet. Där ligger säkert kameran. När jag klev av planet ringde jag Josie som hade letat jättenoga i sovrummet. Hon kikade i TV-rummet och där låg kameran. Så nu får hon låna den, så har jag hennes.

Jag har aldrig stått i taxikö förut. Men det gjorde jag idag. Utanför flygplatsen stod folk på ett litet led. Och så kom en taxi, och så klev den som var längst fram i kön in i taxin. Och så dröjde det jättelång tid innan nästa taxi kom.
Det kom någon taxi och ställd sig en bit bort. Det stod nåt taxibolagsnamn på dem, men de var skumma. Nån gick fram till taxin och pratade med chauffören. Sedan kom han tillbaka. Skumt. Jag frågade chauffören vad det skulle kosta bara att åka till Sundbyberg. Ungefär. Han svarade jättekonstigt. Jag vet inte om han sa nånting om solidaritet, eller om det var något med taxameter. Det var obegripligt iallafall. Jag ställde mig i kön igen och väntade på en taxi med en förare som inte verkade kriminell och skum. Den ena av mina väskor är förresten rätt ostadig när man ställer den upp, så den slog över och hamnade uppochner i en lerig rabatt. Härligt. Till slut kom iallafall en taxi till mig och jag blev släppt utanför mitt nya hem. 129 kronor kostade den resan.

Jag åkte upp med hissen och knackade på dörren. Det var samon till han jag pratat med innan, som öppnade. Hon var trevlig och visade mig rummet. Han jag hyr av skulle komma hem senare på dagen. Rummet såg bra ut. Rätt mysigt. Jag blev informerad om att Syndbyberg är en av de krogtätaste kommunerna i hela landet, vilket innebär att det finns gott om ställen att välja på om man ska köpa hämtmat. Och det ska jag.
Hon sa också att understa byrålådan inte går att stänga helt. Nu gör den det. Jag har pillat lite så att den funkar.

Jag packade upp alla grejer och lyckades få plats med allt på bra ställen. När jag kopplade in datorn ville inte Internet fungera. Jag skulle prata med han jag hyr av om det skulle var nåt krångel, var det sagt. Jag tänkte att det var jäkligt typiskt. Nu följer två månader av Internetstrul, liksom...
Jag hittade ett oskyddat trådlöst nätverk, men det var långt borta och funkade dåligt. Till slut upptäckte jag att nätverkskontakten är lite trasig, och hade hoppat ur en liten skarvkontakt under sängen. När jag satte in den igen funkad Internet. Och det gick jättefort! Kollade på TPTEST och den sa att jag kom upp i 93 Mbit/sek eller nåt! Hur bra som helst!
Här kommer jag trivas!


En liten del av mitt fina rum.

Senare på eftermiddagen kom värden hem och hälsade på mig och visade hur tvättmaskinen fungerade. Man måste koppla bort duschslangen och sätta i en slang till tvättmaskinen när man ska tvätta. Slangen till tvättmaskinen var inkopplad, och han skulle demonstrera hur man gör. Han tog bort slangen, och då sprutade det vatten åt alla håll. Han lyckades skruva åt kranen och förklarde att han precis skulle berätta att man ska vara noga med att dra åt kranen först.

Nu bor jag i Stockholm i två månader. Jag lyckades hjälpa Josie med att koppla in sitt headset och installera Skype. Det gjorde hon väldigt bra själv, men det var en mikrofoninställning hon hade missat. Hon är duktig på datorer, den där tjejen. Så nu kan vi ringa till varandragratis och när vi vill. Nästan. Praktiskt.

Nu måste jag handla. En plastpåse för sopor och så lite mat så att jag överlever. Och frukost till imorgon. Helst borde jag undersöka hur jag ska ta mig till jobbet imorgon. Men det börjar bli sent. Eller? Nej. Bara mörkt.

Over and out!


Väskorna är packade

Jupp. Väskorna är packade.
Det blev två resväskor och en ryggsäck. Den senare blir handbagage.
Jag fick ju en fin väska av mamma och pappa, och jag räkde med att få plats med allt i den. Tidigare idag snackade jag med han jag hyr rummet av, och det visade sig att jag får ta med eget täcke och kudde. Det fick inte plats i min väska, så jag tar med en väska till. Iställe för att pressa ner allt i en väska får jag nu gott om plats i två väskor, vilket gör att jag kan ta med lite extrasaker som Aladdinasken från i julas och några datorspel i sina fodral.

Jag tar min dator i ryggsäcken som handbagage tillsammans med manusen.

Imorgon åker jag! Shit! Det börjar kännas nu. Och jag börjar känna av att det kommer dröja innan jag träffar Josie igen. Men hon kommer upp om tre veckor.

Ojojoj. Börjar bli lite nervös. Jag ska åka imorgon! Jag ska börja jobba på BLA i övermorgon!
Ja, jävlar!

Over and out!

Tomorrow I'll be gone

Det börjar bli nervöst.
Jag kunde inte riktigt somna igår. Dels för att jag laggt mig så sent den senaste tide, men också för att jag inte kunde sluta tänka på Stockholm, muppar, rummet jag ska hyra, saker jag ska packa, och min kära Josefin.

Jag har haft lite dåligt samvete för att jag inte tänkt så mycket på att jag kommer sakna Josie. Det har varit så mycket annat att tänka på, och så mycket att se fram emot. Och så iband tänker jag på stackars Josie som kommer stanna kvar här, där allt är som vanligt, förutom att jag är borta. För mig kommer det bli en jäkla omställning, och så snurrigt. Men igår började jag känna av att jag inte kommer se Josie på ett tag. Imorgon förjer hon med till Landvetter och säger hejdå. Jag ser framför mig hur vi säger hejdå och i låten Moonriver spelas. Alltså den versionen som spelas i början av Breakfast At Tiffany's.
Jag har inte sett den, men jag har suttit vid datorn och grejat samtidigt som Josie legat i sängen och tittat på den. Intro-låten (Moonriver) är så fin, och igårkväll lyckades jag spela in ljudet och fixa den som ringsignal till Josies mobil.
Själv ska jag ha den som väckningssignal på min mobil.


Öppningsscenen till Breakfast At Tiffany's.

Eftersom planet ska lyfta 11:20 imorgon ska jag packa idag. Och så måste jag dammsuga. Men jag har iallafall gjort en liten lista på saker jag inte får glömma. Strumpor, kalsonger, byxor och t-shirts har jag inte skrivit upp. Det kommer jag ju inte direkt glömma. Redan härom dagen gick jag igenom mina t-shirts och sorterade i en liten, liten "tråkigt"-hög, en "kanske"-hög och några högar med tröjor jag ska ha med mig.
En hög med vita tröjor (fem stycken),
en med röda (två),
en med lila (hittade bara en, men jag ska ha med två lila tröjor),
en med ljusblå (två)
och en med gula (fem).
Det känns ändå lite. Jag trodde att jag iallafall skulle ta med tjugo. Det kanske är några tröjor som gömt sig nånstans?
Jag tror några ligger i tvätten.


Galgar som blev över efter sorteringen.

Min lista på andra grejer, som det finns risk att jag glömmer bort om jag inte skriver upp dem ser hittills ut såhär:
Novalucol
Kameraladdare
Mobilladdare
Strömsladd till datorn
Badbyxor (Josies förslag)
Headset - MED NY PLOPPAR! (Jag måste byta ut öronplopparna, eftersom det är olika storlek på dem. Har reservploppar i en liten påse nånstans.
Laddare till rakapparaten
Kabel till mobilen (så att jag kan koppla den till datorn)
Två varma tröjor
De lila-gul-svarta skorna
Det svarta skärpet (om jag hittar det)
Mina manus
Hörlurar (så att jag kan sitta och klippa film utan att störa grannar eller de jag hyr rummet av)

Det var det.

Min kusin Jonas var förresten och tittade på rummet i förrgår. Dagen innan såg vi på Efterlyst och de pratade om en kvinna som hade visat lägenheter och tagit förskottshyror, och sedan försvunnit utan att hyresgästerna kunnat komma åt lägenheterna. Samma dag hade jag skickat första hyran, och min kusin hade ännu inte sett lägenheten, men dagen därpå (i förrgår) var han alltså och tittade. På vägen hem ringde han mig och berättde att det såg jättebra ut. Fräscht och nymålat. De hade dragit in en nätverkssladd också, så att jag kan surfa. Han beskrev rummet ganska bra, och det känns som att det kommer bli kanon.
Det känns lite som när jag jobbar på Arvikafestivalen. Jag åker iväg och är med om något jättekul och jättesnurrigt under en period. Men det här blir en längre period, och jag kommer få betalt. Istället för att ha mitt lilla tält som högkvarter kommer jag ha ett rum med toalett, tvättmaskin, kyl, micro och säng.

Det kommer bli coolt, men precis som på Arvika kommer jag att börja sakna Josie så fort det blir en lugn stund. Men hon ska ju komma och hälsa på ganska snart, och hon håller redan på att planera in besök nummer två. Själv vet jag inte riktigt vilka helger jag ska jobba, så jag har inte kunnat planera in nåt helg då jag kan åka hem och hälsa på i Göteborg. Men det kommer.

Jag kommer nog att blogga ganska mycket från Stockholm. Tror jag. Vi får se...
Over and out!


Mindre än en vecka kvar till avfärd

Här sitter jag och vet inte riktigt vad jag ska göra.
På söndag flyger jag till Stockholm och det ska bli så jäkla ballt. Tror jag.
Drömjobbet jag inte kunnat drömma om.

I söndags var Josie och jag hemma hos pappa och tittade på BluRay-film och pappa och jag åt ölkorv och drack Vanilla Coke. Han körde hem oss igen på kvällen, och då tog jag med min nya resväska hem.

Min nya resväska.

Jag fick den i julklapp för att ha till Stockholmsresan. Det är en riktigt snygg väska, och bra kvalité. Det får ju plats en hel del. Men inte alla mina t-shirts. Jag funderar på vad jag ska ta med. Jag kanske ska försöka ta med några t-shirts i liknande färger. Kanske te gula, några lila, några röda, o.s.v. så att det blir lättare att tvätta. Jag är en riktig nybörjare när det gäller att tvätta. Men vi får se hur det går...


Varför skriva sina initialer, när man kan skriva LOL?

Igår kväll kunde jag inte riktigt somna. Men jag låg och tänkte på hur det ska bli att jobba på BLA. Jag kikade igenom lite bilder från julkalenderinspelningen igen. Det var för några år sedan som lillebror hittade en sajt med massa foton från olika svenska filminspelningar, och dä hittade han foton från inspelningen av 2004 års julkalender, Allrams höjdapaket. Det var nog av de bilderna som jag första gången fik en inblick i hur det går till på inspelningar av mupp-TV-program. Jag hade ingen aning om att jag skulle få åka till Stockholm och jobba med sånt. Med självaste Petter Lennstrand!


Petter Lennstrand som spelar Allram Eest. Här "in action" på inspelningen av julkalendern 2004. Petter är även skaparen bakom Allram, Höjdarna och en massa andra mupp-tv-grejer.

Ja, det ska bli så jäkla häftigt! Jag vill åka nu!
När jag berättar för folk som känner till Allram Eest tycker de att det är jättefräckt, medan folk som inte känner till Allram eller några muppgrejer överhuvudtaget inte begriper alls vad jag snackar för goja om dockor och muppar och Allram och hålla händerna över huvudet. Som en gammal lagledare på Posten som jag pratade med lite när jag var och sa upp mig. Han frågade vad jag ska göra nu, och jag berättade entusiastiskt ungefär vad jag ska göra uppe i Stockholm. Han sa något i stil med att "Man måste ju börja nånstans". Jo, det är klart, men det här hade jag kunnat tänka mig att jobba med hela livet! För mig är inte det här något "jag börjar här nere på botten"-jobb. För mig duger det här gott och väl. Om min kariärstege tar slut här och jag får stanna på det här steget gör jag gärna det.

Men nu ska jag jobba där i två månader. Sen vet ingen vad som händer. Förhoppningsvis får jag mer jobb hos BLA. Vi får se. Igår tittade Josie och jag på några avsitt av Höjdarna. Det är ju ett barnprogram, men om man tittar och tänker att målgruppen är små barn och man bara tar det för vad det är, så tycker jag att det är lite skoj. Och så är jag ju helt galen i muppar också.

Manusen till den nya TV-seien har jag läst igenom och jag tycker att Petter Lennstrand är ett geni. Manuset är topphemligt, men det är roligt och jag tror faktiskt att det kan passa för alla åldrar. Jag vet inte helt säker vad jag får göra. Bara ungefär. Men jag vet inte hur mycket av de olika grejerna jag får göra. Hur mycket jag får spela med dockor. Om jag får göra några röster, eller hur många, eller hur mycket. Men jag hoppas de låter mig göra massor med kul saker!

Jisses, vad jag är otålig!

Jag kan förresten bjuda på bakomfilmen igen, så ni får se hur det går till:


Over and out!


hits