Duvor

Ibland har jag svårt att sova. Ibland ligger jag vaken och hör konstiga ljud.
För några veckor sedan trodde jag att någon av grannarna hade sex, och att det var det jag hörde. Efter att det jag trodde var grannens stönande hade låtit exakt likadant i en halvtimme insåg jag att det nog var något annat.
Det visade sig vara en eller flera duvor.

Många grannar har satt upp trådar och andra skydd mot duvor så att de inte ska sätta sig på balkongerna. Grannen vägg i vägg har en liten hylla på sin balkong, och jag har sett, genom en springa, att det ibland sitter duvor där. Då sticker jag in en pinne genom springan så att duvorna blir rädda och flyger iväg.

Nu har duvorna inte väsnats på länge. Det beror nog på att jag härom dagen krigade lite mot duvorna. Jag vann, tack vare min lilla, men dock så kraftfulla, vattenpistol.Liten, men kraftfull. "Deluxe model".


Over and out!

I survived the PSN downtime 2011

Det snackas väldigt mycket just nu om PlayStation Network (PSN). Det kanske ni har missat, men för de ca 70 miljoner människor som är anslutna är det här en "snackis".

Play Station 3 är en underbar maskin. Otrolig spelmaskin, mediaspelare, BluRay-spelare, med mera. Den går att ansluta till Internet, antingen med kabel eller trådlöst, och de flesta spel idag ansluter till nätet och det går automatiskt och en helt naturlig del i spelandet idag.
Många spel har en liten del som spelas lokalt, hemma i vardagsrummet, men större delen av spelet utspelas över nätet med andra spelare.

Över nätet kan man med PS3:an ladda ner alla möjliga spel (både "stora" spel och småspel för mellan 30 till 500 spänn) och gratisdemon, trailers för spel och filmer, och massor av andra saker.

Av någon anledning har hackare hackat sig in i PSN och kommit över kontaktuppgifter till ca 70 miljoner användare. PlayStation kan inte garantera att användarnas kontokortsuppgifter är säkra, men de vet att hackarna har fått tag på användarnas namn, födelsedatum och adresser.

Som en följd av detta har Sony stängt ner hela PSN. Det låter kanske inte så märkvärdigt för en del, men det är en stor grej! Ett nätverk som används av 70 miljoner människor, varav en del använder det dagligen, har legat nere i över en vecka, och kommer att ligga nere åtminstone till på onsdag. Detta påverkar inte bara spelarna utan även mängder av företag som säljer saker över PSN.

Först undrade folk (och även media) vad som hade hänt. Sony var hemlighetsfulla, men avslöjade till slut att en hackerattack låg bakom att PSN låg nere. De flesta är förbannade på hackarna, men vissa stöttar dem. Jag har inte läst på tillräckligt om motiven, eftersom det inte finns så mycket info om just den viktiga detaljen, men tydligen har Sony avskedat någon eller blockerat någon funktion som folk hade nytta av. Iallfall anser många att Sony agerade riktigt illa, och hackerattacken är tydligen en reaktion på det.
Det är dessutom riktiga proffs som hackat PSN.

På vissa håll diskuteras det i nuläget
om vad för kompensation folk tycker att Sony bör ge de drabbade. Att ansluta till PSN är gratis, men vissa har betalat olika typer av månadsavgifter för att kunna spela vissa spel online (DC Universe Online t.ex.). I ett forum på nätet föreslog jag att alla borde få T-shirts med texten "I survived the PSN downtime 2011". Jag skrev kommentaren till ett YouTube-klipp, och just nu (efter ca en kvart) är det redan 25 personer som klickat "tummen upp" på kommetnaren. Min kommentar blev snabbt väldigt omtyckt, så snart blir jag kanske en legend på nätet.

Om vi överlever en vecka till.

Ärva 19 miljoner dollar?

Idag fick jag ett mail, med ämnesraden "00", alltså två nollor. Mycket mystiskt. I mailet stod följande:

"I contacted regarding a deceased client of mine, that shares the same last name as yours,leaving 19 million dollars behind.Email:-lin00huang@heavyoil.cn

Best regards
Lin Huang
"

Det låter helt otroligt. Dels fick jag veta att jag ska få ärva 19 miljoner dollar, och dessutom får jag veta att det finns fler som lystrar till efternamnet "Olsson". Tyvärr verkar en av dem ha dött.

Tänkvärt citat

‎"The trouble with quotes on the internet is that you can never tell if they are genuine."
- Abraham Lincoln

Mumintrollet och Bamse besöker Bokia

Idag har det varit stor fest på Frölunda torg. Den nyaste delen invigdes med buller och bång, ballonger, gratis cider, och en massa erbjudanden i nästan alla butiker. Bokiabutiken fick besök av Bamse, och han dök upp precis efter att jag hade gått ut på lagret. Mycket skumt...

Det började med att Mumintrollet fyllde 65 år förra året (2010). Bokia firade det bland annat med att ha Mumintrollet på besök. Butiken hyrde in en dräkt, och min kollega Malin och butikschefen Magnus behövde inte diskutera speciellt länge. Det var klart att Albin skulle spela Mumintrollet.

Nog har jag prövat många typer av skådespeleri, även lite olika typer av dockskådespeleri, men inte den här typen. Det var kul, samtidigt som det var en ny utmaning. Visserligen verkar butiker och företag kunna hyra in dräkter lite hursomhelst och klä dem på vemsomhelst, men det finns faktiskt en del regler. De viktigaste reglerna är att man inte får prata. Självklart tycker vissa (jag med), jättekonstigt tycker andra. Och så får man absolut inte ta av sig huvudet ofentligt.

Jag minns när jag var liten och besökte någon djurpark i Sverige. Jag minns dock inte vilken. Två figurer kom gående. Det var två människor i stora dräkter föreställande trollet Hugo (från diverse datorspel) och isbjörnen som är maskot för Triumfglass. Inte en jättekonstig syn, men det skumma var att de pratade. Jag var van vid att såna där figurer inte pratade, utan bara stapplade runt och kramade barn. Men de här figurerna pratade, och det kändes bara fel. Eftersom båda var manliga fantasifigurer, som nu plötsligt hade dova tjejröster som kom långt innifrån deras tyghuvuden.

Men i oktober 2010 klev jag i Mumindräkten och klev ut i Bokiabutiken. Jag hade testat dräkten dagen innan, så att jag var någorlunda förberedd. Jag hade lite sikt framåt, och lite neråt. Det var rätt praktiskt, för när jag försökte gå, oc hkände att det tog emot, så kunde jag se att det var något litet barn som kramade sig fast vid mitt ben.

Mumintrollet i lunchrummet.

Efter en halvtimme sa Malin, som jag hade vid min sida under mitt framträdande, att Mumintrollet skulle gå och fika, så hon ledde Mumintrollet ner för trappan ner i butiken och ut på lagret där jag kunde ta av mig huvudet. jag hade haft jätteroligt, och fick mycket beröm av kollegorna. Man skulle köra i max 30 minuter, och det hade vi kommit överens om, men jag sa att jag egentligen hade kunnat hålla på lite längre.

Efter en halvtimmes rast var det dags igen. Jag gick runt och kramade både barn och vuxna och fick vara med på mängder av kort och posera inför massvis med mobiltelefoner. Jättekul! Efter en halvtimme frågade Malin (som vi hade kommit överens om) om inte Mumintrollet började bli lite hungrig. Jag insåg att jag inte kunde skaka på hvudet så bra, men jag lyckades ändå framföra att jag inte var hungrig. Jag höll på en stund till och kände att det var riktigt kul, trots att insidan av Mumintrollets ögon började bli immigare och immigare, och jag fick allt svårare att se. När jag hade hållt på i en timme (alltså dubbelt så länge som man ska) var klockan rätt mycket och det var ont om barn på torget, så vi gick tillbaka till lagret, trots att jag hade orkat ett tag till.
När jag tog av mig huvudet kände jag hur ånga steg upp ur dräkten, och jag var alldeles genomblöt i ansiktet. There's no business like showbusiness.

En svettig Albin.

Mumintrollets framträdande blev succé. Många glada kommentarer och många som trodde att jag var van vid att gå runt i såna där dräkter. Samtidigt som Mumintrollet gick runt utanför butiken stod en man och demonstrerade brädspel. Han blev mycket imponerad av min insats och frågade efteråt om han kunde få mitt nummer. Han sa att han gärna ville att jag spelade Bamse nån gång, och det hade ju varit kul, så han fick mitt nummer.
Det där var många månader sedan, och jag har träffat den där mannen några gånger sedan dess, men i förra veckan ringde han och frågade om jag kunde vara Bamse på invigningen av nya Frölunda Torg. Det var dock inte helt klart om dräkten var ledig, men han skulle höra av sig om han fick tag på dräkten. Han ringde inte tillbaka, så jag utgick från att han inte fick tag på dräkten.

Igår när jag besökte torget hejade jag på en kollega när jag gick förbi Bokiabutiken. Vi pratade om den stora invigningen och jag berättade att det först var tänkt att jag skulle vara Bamse. "Ja, men det ska du ju!" sa hon då, och förklarade att dräkten låg på lagret. Det visste inte jag, så jag ringde till butikschefen som räknade med att jag skulle dyka upp dagen efter, för han hade hört att jag var kontaktad och informerad. Men icke. Så det var en jäkla tur att jag hejade på min kollega.

Dräkten var inte alls lika fin som mumindräkten. Huvudet satt löst, och vinglade lite, och sikten var verkligen minimal. an kunde se pyttelite ut genom Bamses mun, men då såg man bara snett neråt på golvet. Ögonen låg lösa, och jag såg att någon hade försökt limma fast dem i huvudet, och någon annan hade försökt tejpa fast dem. Jag såg inte jättemycket fram emot mitt framträdande, eftersom jag inte kände mig trygg med dräkten. Dels tänkte jag på min egen arbetsmiljö och på att framträdandet skulle bli bra. Det hade ju blivit katastrof om ögonen ramlade ur. Imorse när jag kom till jobbet och tittade på dräkten igen insåg jag att det inte var originalögonen som satt i huvudet. Ögonen var tjocka skumgummibitar klädda med något svart läderliknande material, men ögonen var placerade på så sätt att de måste ha varit genomskinliga en gång i tiden.
Jag smet iväg till Panduro och köpte 20 cm tyg för 14 kronor och med hjälp av tyget, en sax, en mattkniv och lite bokplast lyckades jag skära bort limmet som låg som en stelnad, geggig ring runt ögonen, och klistra fast svart tyg på insidan huvudet.


Lunchrummet förvandlades till en pysselhörna.


Så här blev insidan av Bamses ögon.

Bokplasten var en kollegas idé. Det var smart, men jag fick skära upp ett hål i mitten eftersom plasten gjorde det extra suddigt att se igenom tyget. Mitt lilla hobbyprojekt gjorde att jag faktiskt kunde se lite genom ögonen, och det gjorde alltihopa mycket lättare.

Första omgången delade jag ut små Pixiböcker. Då var min kollega Josefine med mig. Det är viktigt att ha någon som går med, eftersom man är väldigt utsatt när man går i en sån där dräkt. Dels kan man inte prata, och så kan man nästan inte se nånting, iallafall inte bakåt och åt sidorna. Och så tycker en del barn att det är jättekul att knuffa, sparka och jävlas med såna figurer (som jag inte vet vad de kallas). På Liseberg har kaninerna alltid med sig clowner, som egentligen fungerar som en slags livvakter.


Bamse i lunchrummet.

Det var kul att vara Bamse, och efteråt var jag ganska varm. Jag tog en lunchrast och så körde vi igång igen efter ca två timmar. Nu skulle jag dela ut några småpåsar med överraskningar i. Josse ledde mig ut genom butiken, och gav mig en liten kundkorg med påsar i. Sedan försvann hon iväg till kontorsavdelningen på våningen ovanför. "Vafan?" tänkte jag. Där stod jag ensam och försvarslös. Värst vad jag överreagerar, tänker säkert några, men efter två minuter var min korg tom, och det var ett jäkla projekt att ställa ifrån sig den, och så fort jag lyckades med det blev jag omringad av små barn som började fråga "Kan du prata?" "Varför inte det?" "Kan du röra på munnen?" och sedan började de peta på Bamses mun, och knuffas och dra i dräkten. Jag såg ju knappt nånting, och jag kunde ju inte prata heller. Jag gick inåt i butiken och ställde mig i närheten av kassan där en annan kollega stod. Hon var inte alls involverad i Bamsegrejen, så hon visste ingenting, och jag kunde ju inte prata med henne.

Efter ett tag gick jag ut lite igen och träffade på trevligare människor. Det var väldigt många som ville ta kort. Både barn och vuxna. Och så några vuxna som väldigt gärna ville ha kort med sina barn bredvid Bamse, trots att barnen absolut inte vågade gå fram till den stora lurviga björnen med ett helt stelt ansiktsuttryck. Det var ett litet barn som grät av skräck, men mamman knuffade ändå fram det stackars barnet för att få en bra bild.
Hela TVÅ gånger idag kom föräldrar och sträckte över små spädbarn som de ville att jag skulle hålla i min famn! TVÅ GÅNGER hände detta galna. Jag såg ju knappt nånting, och hade ju inte superbra grepp i handskarna, och föräldrarna visste inte alls vad jag var för typ, men ändå ville de att jag skulle stå och posera med deras pyttesmå spädbarn i famnen. Hade jag tappat ett spädbarn i det hårda stengolvet hade det blivit lite jobbigt.

Efter en stund lyckades jag göra ett tecken till kollegan i kassan, och hon förstod att jag ville veta vad klockan var. Jag hade hållt på i ca en halvtimme, och det började bli glest med folk, så jag vandrade själv ut på lagret.

Jag hade gärna behållit skorna.

Det var en rätt bra upplevelse, förutom att jag helt plötsligt blev lämnad ensam. Det kändes inte tryggt alls. När jag slutade för dagen kikade jag lite på den nybyggda delen, och det första jag fick se var en stor, röd drake som gick omkring och vinkade till folk. Och det första jag lägger märke till är att den jäveln har en liten elektrisk fläkt längst upp på huvudet.
Så jävla orättvist!


Uppe på huvudet syns gallret till en liten fläkt.

Over and out!


***UPPDATERING***
Jag har fått en del kommentarer från folk som undrar var man får tag på en Mumin- eller Bamsedräkt. Dräkterna ägs av de som har rättigheterna till Mumintrollet och Bamse, och privatpersoner kan alltså inte köpa dem. Dräkterna hyrs ut till speciella event. Hur det går till vet inte jag. Jag är inte inblandad i processen, utan har bara haft dräkterna på mig i egenskap av skådespelare.

Den underbara Squeezebox Radio

Hejs igen!
Nu kommer ett inlägg som börjar med lite teknikfakta om coola prylar, och på slutet kommer en liten rolig anekdot. Så om någon är lat och inte vill läsa om coola musikspelare för hemmabruk, så rekommenderar jag stycket nästan längst ner, efter bilden på min mobiltelefon.

Men jag börjar från början:
Jag har Spotify i min stationära dator i kontoret, i min laptop, i min lilla minilaptop, och i mobilen. Det är härligt och bekvämt, och där finns i stort sett all musik jag vill ha. Och jag är inte den som bara lyssnar på listettor, utan allt möjligt och omöjligt.

Nu har jag även Spotify i min köksradio. Det är också väldigt praktiskt. Speciellt när man diskar.

Det började med att jag kikade in i butiken "HiFi-klubben" och såg ett ljudsystem som hette Sonos. Precis som allt annat i butiken var Sonos-systemet rätt dyrt. Eller iallafall ganska dyrt. Sonos är ett system för att trådlöst kunna lyssna på musik överallt i huset. Det finns olika enheter, en med förstärkare (som kopplas till högtalare) för ca 4.200 kr, en utan förstärkare (som kopplas till en stereo) för ca 2.700 kr, och en med inbyggda högtalare som fungerar som en allt-i-ett-enhet. Den kostar ca 2.700 kronor.
Enheterna behöver bara ström, och minst en av dem måste kopplas via sladd till ett närverk. Sen gör enheterna ett eget litet trådlöst nätverk och man kan lyssna på webbradio, och musik som finns på någon dator eller nätverkshårddisk. Och det senaste var att man även kan lyssna på Spotify.
Systemet verkar fungera väldigt bra, och via en fjärrkontroll kan man ändra volym på de olika enheterna individuellt, och se enheternas namn (exempelvis "Sovrummet" eller "Köket"). Med fjärrkontrollen kan man också söka i Spotify och låta olika enheter spela upp olika saker.

ZonePlayer 90 (ZP90), ZonePlayer 120 (ZP120) och fjärrkontrollen Sonos S5

Jag började dregla direkt och ville ha ett Sonos-system hemma. Men det är nog inget för en lägenhet, utan mer för hus, skulle jag tro. Och de idéer jag fick med olika enheter hade kostat runt tio tusen. Och det känns inte befogat. Fjärrkontrollen är visserligen bra, men bara den kostar nästan tre tusen.

Sonos var det enda ljudsystemet med Spotify-stöd, tills ganska nyligen. För ett tag sedan fick jag veta att Logitechs ljudsystem Squeezebox hade fått Spotify-stöd. Jag började läsa på direkt och tyckte att det verkade bra. Efter mycket funderande köpte jag den enklaste modellen, Squeezebox Radio. Den är väldigt liten, men jag blev ändå imponerad av ljudet. För närvarande är det bara Squeezebox Radio och Squeezebox Touch som har Spotify-stöd. Min Squeezebox Radio är kopplad till mitt trådlösa nätverk och kan spela musik från någon av datorerna, webbradio och Spotify. Den har en liten färgskärm och man kan installera små "appar" på den så att man kan få väderleksrapporter, olika radiostationers appar, flickr-foton och även Facebook för att nämna några. Facebook-appen kan visa vänners statusuppdateringar och fotoalbum. Dessutom har den en funktion för podradio. 

Apparna installeras antingen via radion direkt, eller via mysqueezebox.com som radion har kontakt med. Det är rätt praktiskt att kunna kontrollera och installera saker via datorn. Podradioinställningarna har jag gjort via datorn, och när jag diskar trycker jag på "podradio" och får du upp P3-programmen "Tankesmedjan", "Lilla Al-Fadji" och "Cirkus Kiev" i listan. Klickar jag på ett av programmen får jag en lång lista med de senaste sändningarna automatiskt, och kan välja vilket jag vill lyssna på. Mycket bekvämt!

Visst är den söt? I nätverket heter den "Lilla monstret" eftersom den är liten, men väldigt kraftfull.

På sidorna av färgskärmen sitter sex snabbknappar som man själv kan bestämma vad de ska gå till. Och det är löjligt enkelt. I Spotify-appen ser jag mina playlists, och markerade min "Albinslolute Music" och höll inne favoritknapp nummer ett i några sekunder. Vips, så var det klart. Så för tillfället är några av knapparna programmerade så här: Trycker jag på knapp 1 spelas min playlist "Albinsolute Music", trycker jag på knapp 2 spelas Josies playlist "Antikt, gammalt och nytt", trycker jag på knapp nummer tre spelas Sveriges Radio P3. Tidigare hade jag råkat göra så att knapp nummer fyra var till låten "Born this Way" med Lady Gaga, men nu är den inte till nånting. Knapp nummer sex går till Webbradiokanalen "SR Melodifest" som är en radiostation som bara spelar låtar från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Bland annat många riktigt gamla klassiker. Hur kul som helst!

Nyligen hittade jag dessutom en officiell Android-app (Logitech Squeezebox Controller) som jag fort laddade ner till min mobil. Den fungerar väldigt bra. Första gången jag startade den behövde jag bara logga in med mitt squeezebox-konto (som jag skapade snabbt och gratis när jag skaffade min Squeezebox radio) och sedan fick jag välja spelare att kontrollera (eftersom jag bara har en, så kom den upp i listan). Av någon konstig anledning hette min Squeezebox tre bokstäver (typ, "nli" eller nåt), men jag kunde, med mobilen, gå in i inställningarna och byta namn till "Lilla monstret". Jag kan styra min Squeezebox riktigt bra med appen. Den rekommenderar jag verkligen.


Appen i min mobil.

Igår kom jag på en idé. Först tänkte jag att appen för att styra radion använde sig av mitt hemnätverk på nåt sätt, men sen kan jag på att det kanske styrdes via mysqueezebox.com, och att det antagligen innebar att jag kan styra min köksradio från mobilen, över nätet. Oavsett var jag är!

Jag kom på den briljanta idén att testa. Jag var på jobbet, och ringde hem till Josie för att förvarna henne, men hon var inte hemma. Därför fick experimentet vänta. När jag kom hem och parkerade min cykel såg jag att köksfönstret var öppet. Josie var hemma! Jag startade appen och såg att Josie lyssnade på P3. Försiktigt höjde jag volymen och hörde från fönstret att någon där inne verkade bli lite chockad. Denna någon slängde ifrån sig någon form av disk, hörde jag, och sedan såg jag i mobilen att denna någon sänkte volymen på radion. Det funkade! Jag skulle alltså kunna befinna mig på andra sidan jorden och bestämma vad min köksradio ska göra. Det är ju väldigt coolt, men varför i hela fridens namn skulle jag behöva göra det? Ja, det är en rätt bra fråga...

När jag kom hem var Josie inte glad. Hon hade så klart blivit jätterädd. Jag insåg att det nog inte var någon bra idé att testa utan att varna henne. Hon ville inte ha någon förlåtkram, utan hänvisade mig till skammvrån. Eftersom vi inte har någon skammvrå (än), så satte jag mig vid datorn efter många försök att säga förlåt. radion var avstängd, men jag tog upp mobilen och fick radion att spela "Sorry Seems to be the hardest Word" med Elton John. På rätt låg volym. Jag smög in i köket och såg att Josie faktiskt log. Jag verkade vara förlåten.
För övrigt hade jag tänkt att gifta mig den första oktober. Men det är en annan historia.

hits