Den underbara Squeezebox Radio

Hejs igen!
Nu kommer ett inlägg som börjar med lite teknikfakta om coola prylar, och på slutet kommer en liten rolig anekdot. Så om någon är lat och inte vill läsa om coola musikspelare för hemmabruk, så rekommenderar jag stycket nästan längst ner, efter bilden på min mobiltelefon.

Men jag börjar från början:
Jag har Spotify i min stationära dator i kontoret, i min laptop, i min lilla minilaptop, och i mobilen. Det är härligt och bekvämt, och där finns i stort sett all musik jag vill ha. Och jag är inte den som bara lyssnar på listettor, utan allt möjligt och omöjligt.

Nu har jag även Spotify i min köksradio. Det är också väldigt praktiskt. Speciellt när man diskar.

Det började med att jag kikade in i butiken "HiFi-klubben" och såg ett ljudsystem som hette Sonos. Precis som allt annat i butiken var Sonos-systemet rätt dyrt. Eller iallafall ganska dyrt. Sonos är ett system för att trådlöst kunna lyssna på musik överallt i huset. Det finns olika enheter, en med förstärkare (som kopplas till högtalare) för ca 4.200 kr, en utan förstärkare (som kopplas till en stereo) för ca 2.700 kr, och en med inbyggda högtalare som fungerar som en allt-i-ett-enhet. Den kostar ca 2.700 kronor.
Enheterna behöver bara ström, och minst en av dem måste kopplas via sladd till ett närverk. Sen gör enheterna ett eget litet trådlöst nätverk och man kan lyssna på webbradio, och musik som finns på någon dator eller nätverkshårddisk. Och det senaste var att man även kan lyssna på Spotify.
Systemet verkar fungera väldigt bra, och via en fjärrkontroll kan man ändra volym på de olika enheterna individuellt, och se enheternas namn (exempelvis "Sovrummet" eller "Köket"). Med fjärrkontrollen kan man också söka i Spotify och låta olika enheter spela upp olika saker.

ZonePlayer 90 (ZP90), ZonePlayer 120 (ZP120) och fjärrkontrollen Sonos S5

Jag började dregla direkt och ville ha ett Sonos-system hemma. Men det är nog inget för en lägenhet, utan mer för hus, skulle jag tro. Och de idéer jag fick med olika enheter hade kostat runt tio tusen. Och det känns inte befogat. Fjärrkontrollen är visserligen bra, men bara den kostar nästan tre tusen.

Sonos var det enda ljudsystemet med Spotify-stöd, tills ganska nyligen. För ett tag sedan fick jag veta att Logitechs ljudsystem Squeezebox hade fått Spotify-stöd. Jag började läsa på direkt och tyckte att det verkade bra. Efter mycket funderande köpte jag den enklaste modellen, Squeezebox Radio. Den är väldigt liten, men jag blev ändå imponerad av ljudet. För närvarande är det bara Squeezebox Radio och Squeezebox Touch som har Spotify-stöd. Min Squeezebox Radio är kopplad till mitt trådlösa nätverk och kan spela musik från någon av datorerna, webbradio och Spotify. Den har en liten färgskärm och man kan installera små "appar" på den så att man kan få väderleksrapporter, olika radiostationers appar, flickr-foton och även Facebook för att nämna några. Facebook-appen kan visa vänners statusuppdateringar och fotoalbum. Dessutom har den en funktion för podradio. 

Apparna installeras antingen via radion direkt, eller via mysqueezebox.com som radion har kontakt med. Det är rätt praktiskt att kunna kontrollera och installera saker via datorn. Podradioinställningarna har jag gjort via datorn, och när jag diskar trycker jag på "podradio" och får du upp P3-programmen "Tankesmedjan", "Lilla Al-Fadji" och "Cirkus Kiev" i listan. Klickar jag på ett av programmen får jag en lång lista med de senaste sändningarna automatiskt, och kan välja vilket jag vill lyssna på. Mycket bekvämt!

Visst är den söt? I nätverket heter den "Lilla monstret" eftersom den är liten, men väldigt kraftfull.

På sidorna av färgskärmen sitter sex snabbknappar som man själv kan bestämma vad de ska gå till. Och det är löjligt enkelt. I Spotify-appen ser jag mina playlists, och markerade min "Albinslolute Music" och höll inne favoritknapp nummer ett i några sekunder. Vips, så var det klart. Så för tillfället är några av knapparna programmerade så här: Trycker jag på knapp 1 spelas min playlist "Albinsolute Music", trycker jag på knapp 2 spelas Josies playlist "Antikt, gammalt och nytt", trycker jag på knapp nummer tre spelas Sveriges Radio P3. Tidigare hade jag råkat göra så att knapp nummer fyra var till låten "Born this Way" med Lady Gaga, men nu är den inte till nånting. Knapp nummer sex går till Webbradiokanalen "SR Melodifest" som är en radiostation som bara spelar låtar från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Bland annat många riktigt gamla klassiker. Hur kul som helst!

Nyligen hittade jag dessutom en officiell Android-app (Logitech Squeezebox Controller) som jag fort laddade ner till min mobil. Den fungerar väldigt bra. Första gången jag startade den behövde jag bara logga in med mitt squeezebox-konto (som jag skapade snabbt och gratis när jag skaffade min Squeezebox radio) och sedan fick jag välja spelare att kontrollera (eftersom jag bara har en, så kom den upp i listan). Av någon konstig anledning hette min Squeezebox tre bokstäver (typ, "nli" eller nåt), men jag kunde, med mobilen, gå in i inställningarna och byta namn till "Lilla monstret". Jag kan styra min Squeezebox riktigt bra med appen. Den rekommenderar jag verkligen.


Appen i min mobil.

Igår kom jag på en idé. Först tänkte jag att appen för att styra radion använde sig av mitt hemnätverk på nåt sätt, men sen kan jag på att det kanske styrdes via mysqueezebox.com, och att det antagligen innebar att jag kan styra min köksradio från mobilen, över nätet. Oavsett var jag är!

Jag kom på den briljanta idén att testa. Jag var på jobbet, och ringde hem till Josie för att förvarna henne, men hon var inte hemma. Därför fick experimentet vänta. När jag kom hem och parkerade min cykel såg jag att köksfönstret var öppet. Josie var hemma! Jag startade appen och såg att Josie lyssnade på P3. Försiktigt höjde jag volymen och hörde från fönstret att någon där inne verkade bli lite chockad. Denna någon slängde ifrån sig någon form av disk, hörde jag, och sedan såg jag i mobilen att denna någon sänkte volymen på radion. Det funkade! Jag skulle alltså kunna befinna mig på andra sidan jorden och bestämma vad min köksradio ska göra. Det är ju väldigt coolt, men varför i hela fridens namn skulle jag behöva göra det? Ja, det är en rätt bra fråga...

När jag kom hem var Josie inte glad. Hon hade så klart blivit jätterädd. Jag insåg att det nog inte var någon bra idé att testa utan att varna henne. Hon ville inte ha någon förlåtkram, utan hänvisade mig till skammvrån. Eftersom vi inte har någon skammvrå (än), så satte jag mig vid datorn efter många försök att säga förlåt. radion var avstängd, men jag tog upp mobilen och fick radion att spela "Sorry Seems to be the hardest Word" med Elton John. På rätt låg volym. Jag smög in i köket och såg att Josie faktiskt log. Jag verkade vara förlåten.
För övrigt hade jag tänkt att gifta mig den första oktober. Men det är en annan historia.

Kommentarer:
Alkiz skrev:

Jag antar att det är Josie du tänker gifta dig med eller är det något nytt du borde informera dina bloggläsare om? :P

2011-04-09 @ 18:17:22
URL: http://alakazam.blogg.se/
David skrev:

Hej Albin, jag är desperat efter teknisk support för att få till sr-poddar på squeezeboxen. Hjälp mig!

2012-03-14 @ 21:37:02

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits