"För alla åldrar" hyllas i DN

Jag fick ett tips av Äwe Bäckman, som är dockmakare på BLA. Hon har bland annat sytt Allram Eest, Höjdarna, dockorna i För alla åldrar och Iprenmannen. Det var en lång parentes som jag tog med för att jag tycker att hon har en jäkla cool CV.
Iallafall tipsade hon mig om att någon som hette Johan Croneman hade skrivit om För alla åldrar i DN. Jag hittade artikeln på DN.se och läste med nöje.

Första delen av artikeln handlade om Bert Karlsson och om programledare. Det mesta var elände. Johan var upprörd. Men i de sista två styckena berättade han om ett guldkorn han hade hittat. För alla åldrar. Det var inte bara så att han tipsade om det och skrev att "om nån har tid, så titta gärna", eller att det var "helt okej". Nej, han hyllade programmet och skrev om kristaller och milstolpe i svensk TV-produktion.
Så här stod det:

"Petter Lennstrand och hans dockor har där­emot något sant genialt över sig, har ni missat hans sagolika serie 'Salong för alla åldrar' (SVTB, onsdagar kl 18.30, repris lördagar) har ni gjort er själva en otjänst, oavsett hur gamla ni är. En bit in i programmet får ni till exempel träffa 'Åldersbegränsaren', en skön snubbe i en videobutik, dock med vissa fördomar om åldrar och åldersbeteenden. Jo, det är genialt. Får inte Lennstrand & Co en sådan där tv-kristall nästa år kan de lägga ner hela utdelningen.

Det är världsklass på Lennstrands och hans medarbetares jobb, Martin Olczak har varit med och skrivit manus även till 'Allram Eest' och 'Höjdarna', och det tycks vara ett närmast unikt samarbete med tanke på resultatet. Röstarbetet, dockorna, tajmningen och den underbara dialogen gör 'Salong för alla åldrar' till en milstolpe i svensk tv-­produktion."

Nu heter programmet bara "För alla åldrar" och snubben i videobutiken kallas "Åldersgränsarn", men heter egentligen Rydberg, den skånske boxaren (en figur som var med i TV redan 2001). Jag är ju helt insnöad på de här grejerna, och älskar BLA Stockholms produktioner.

Förutom att jag själv är med som bland annat Lilltjejen tycker jag det är kul att läsa positiva saker om serien för hela teamets skull. Jag vill att det ska gå bra för programmet, inte bara för min egen skull, utan för BLA Stockholms skull, och för Petter Lennstrands skull. Jag hoppas verkligen att fler får upp ögonen för serien och att vi får göra en till säsong där vi kan visa att det kan bli ännu bättre!


I onsdagens avsnitt av För alla åldrar fick en 60-årig kvinna hyra Gösta Berglings saga. Så här stod det på fodralet, men det syntes ju inte i TV. (Det var jag som tog bilden på inspelningen)

Jag kan förresten avslöja att inlägget En jobbig dag för Albins hår, som jag skrev i mars i år, handlade om när vi spelade in Pengaavsnittet. I det avsnittet kom jag in i salongen och fick veta att mitt stora afrohår skulle kosta 200 kronor att klippa. Eftersom jag bara hade 100 kronor klippte frisören bara halva huvudet. Under inspelningen använde Fredrik (frisören) en riktig rakapparat som skulle surra lite, och råkade då raka ett riktigt jack i mitt hår.
I inlägget hade jag en bild som jag hade beskurit för att inte avslöja för mycket, men här är originalblden:


Det blev inte så snygg, men det växte ut igen efter någon vecka.

Klart slut!


Alla flyttar, och så även jag

Nu är det mycket på en gång.

Att jag är med i TV varje onsdag fram till jul har jag nästan vant mig vid. Det är nästan det enda regelbundna i mitt liv nu. Jag har ju inga arbetstider och inget schema. Förr hade man ju teaterlektioner vissa bestämda dagar. Samma varje vecka, men den senaste tiden har jag inte haft någonting bestämt.
Men nu är det iallafall TV-dags varje onsdag klockan 18:30. I onsdags hamnade programmet på SVT Play efter bara några minuter. Det var nog för att det var så mycket krångel i helgen. Det är en lång historia, men SVT sände del 8 istället för reprisen av del 3, och sen hamnade del 8 på SVT Play, och så togs del 3 bort och allt har väldans rörigt, men det löste sig i måndags och allt är som det ska.

Hela grejen med SVT Play är annars väldigt bra. Folk som missar programmet kan se det i efterhand, och man är inte låst vid bestämda sändningstider. Även om För alla åldrar är lite som Kalle Anka på julafton för mig. Jag har några avsnitt på datorn, men ville inte se dem innan de sändes i TV. Och även om vi spelar in avsnitten på digitalboxen så vill jag helst se dem när de sänds.

Men det var inte det jag tänkte blogga om...

Det är flytt på gång! Inte bara en, utan... (paus för att räkna) ...fyra flyttar. Inte riktigt samtidigt, men nästan. Josie och jag ska flytta in i en lägenhet i Järnbrott. Det är ett andrahandskontrakt, och det är inte helt säkert med inflyttningsdatum, men vi siktar på söndagen. Jag tror det blir senast tisdag.
Josies bror Eric har köpt en etta som han har fått nyckel till, men han ska renovera den först.
Josies mormor och morfar flyttar också nu till helgen. Så vår flytt blir väl nästan pararell. När de väl har flyttat ut från sitt hus till sin nya lägenhet ska Josies morbror Jonas flytta in i huset tillsammans med sin sambo Marie och lille bebisen Anton.
Ja, det är många som flyttar samtidigt.

Inför vår flytt är det mesta klart. Jag har dock börjat packa först idag, och fyllt fem flyttkartonger, men en blankett har iallafall skickats från ComHem till killen som har förstahandskontraktet på lägenheten. När blanketten är ifylld (vilket den kanske redan är) så förs hans abonnemang över till oss så att vi själva bestämmer bredbandshastighet och TV-kanaler. Vi har också kommit överens om vilka möbler som ska lämnas kvar och så.

Mitt i alltihopa hände något tokigt. Jag vet inte om det är kul eller bara besvärligt. I måndags, alltså cirka en vecka innan inflyttning fick vi vårt alla första erbjudande om att komma på visning av en lägenhet via Boplats Göteborg. Det var lite dålig tajming. Vi har kikat på lägeheten idag och är lite osäkra. Vi har vägt för- och nackdelar och har väl nästan bestämt oss för att tacka nej.
Det finns många fördelar med förstahandskontrakt, men tro det eller ej, även nackdelar. Iallafall med den här lägenheten.

För det första känns inte lägenheten jättebra. Den kändes inte helt fräsch, och killen som flyttar ifrån den nu flyttade för att han inte orkar tjata på värden om de problem som inte har åtgärdats under de elva år han bott där. Bland annat är det konstiga fläckar på tapeten. Det påminner lite om mögel. Och så är det en spicka i väggen på ett ställe också.

För det andra: När det gäller lägenheter ska man helst alltid tänka på sig själv i första hand, om jag förstått saken rätt. Men det känns iallafall lite taskigt om vi nu ska fytta in på söndag och nästan direkt säger att "Förresten flyttar vi härifrån om två månader". Killen vi hyr av är ju snäll och trevlig, och så är allt så himla förberett och planerat nu.

För det tredje har vi stått i kö på Boplats nästan två år och har äntligen fått ett erbjudande. Har man stått i kö länge får man förtur framför de som inte gjort det. Vi får hyra i andra hand i max ett år, och då har vi ytterligare ett års kötid när vi söker lägenheter på Boplats (vilket vi ju kommer fortsätta med hela tiden). Om vi tackar ja till det här förstahandskontraktet som vi inte är helt säkra på att vi vill ha, så hamnar vi på ruta ett vad gäller söktid. Då får vi vänta två år till för att ha samma förutsättningar att få lägenhet (via Boplats) som vi har nu.
Många tycker säkert vi är galna som tackar nej till ett förstahandskontrakt, men vi har inte tackat nej riktigt ännu. Vi ska sova på saken och tänka lite till. Men det lutar åt ett nej.

För det fjärde, föresten, så ser vi verkligen fram emot att flytta nu till helgen och det är ett andrahandskontrakt, men också en fin lägenhet och det verkar vara ett fint område.

Over and out!

P.S. En flummig kompis, hade en lösning på vårt problem:
"Ta båda..gå på första..hyr ut andra i tredje hand svindyrt. Plus odla hasch i förstahandslägenheten".
Han var dock inte helt allvarlig. Ni kan vara lugna. D.S.

Kärlek i rutan

Jag var riktigt nöjd med onsdagens avsnitt av För alla åldrar.
Första avsnittet var kul, men det kändes inte riktigt hundra. Lite smårisigt på nåt sätt.

Men onsdagens avsnitt handlade om kärlek, och det var riktigt mysigt tycker jag. Och då har jag på något sätt inbillat mig att jag är opartisk och objektiv. Jag var hemma hos pappa i onsdags och såg programmet tillsammans med Josie, pappa och Lillebror. Det var en mysig stämning över programmet och mina kamrater i soffan skrattade rätt mycket. Det kändes bra. Och jag skrattade en del också. Efter programmet var jag stolt och nöjd. Det var en härlig känsla.

Sen åkte vi hem till Mölnlycke igen och tittade på avsnittet en gång till tillsammans med svärmor Lena. Vi hade programmerat boxen på inspelning. Lena tyckte också att det var ett bra program. Och även den här gången var mormor med. Om än bara på ett litet hörn.
Själv syntes jag inte som människa, men Lilltjejen var ju som vanligt med en hel del och jag är stolt över min insats.

Klippet går att se på SVT Play tills den 13 november 2009. Kika här.
I skrivande stund ligger faktiskt För alla åldrar på plats 13 bland de mest sedda klippen på SVT Play! Det är rätt coolt! På 14:e plats ligger Skavlan. Jag har aldrig sett Skavlan, men jag har hört att det ska vara trevligt och bra och att det har många tittare. Men på SVT Play har alltså För alla åldrar fler tittare!

Over and out!


Premiären av För alla åldrar

Nu var det ju snart en vecka sedan, men jag skriver ändå idag om premiären. Eller seriestarten. Eller vad det heter.

Redan på måndagen innan seriestarten stod det om min kära mormor i Västgötabladet. Det är en lokaltidning för Tidaholm, och mormor hade blivit intervjuad och jag hade mailat över en av mina bilder från inspelningen. Nu tror jag dock att just den scenen som är med på bilden klipptes bort, men mormor medverkar i programmet iallafall. Här är artikeln:


Västgötabladet måndagen den 28 september.

På onsdagen var det dags för seriestart i Barnkanalen klockan 18:30, men redan vid lunchtid ringde mamma från Norge och berättade att mormor hade blivit intervjuad i lokalradio. Jag tänkte att små lokalradiostationer inte har någon form av lyssningsarkiv på deras hemsidor, men det visade sig att det var P4 Skaraborg som hade intervjuat henne.
På deras hemsida lyckades jag hitta det här lilla textstycket:Och om man klickade på länken "då kanske vi kan be mormor" så kunde man höra intervjun. Och den intervjun har jag så klart spelat in så att man kan höra den här:


När det närmade sig premiären uppdaterade jag min Facebook-status flitigt, och det såg jag att andra i teamet gjorde också. Det var några som skickade vännerförfrågningar samma dag, eller dagen innan. Fredrik, som spelar frisören och Anna-Lisa från dockmakeriet, t.ex. Och alla uppdaterade vi då och då våra statusar. "Bara en timme kvar" skrev jag "KOLLA IN BARNKANALEN 18:30" skrev Malini.
Jag skrev vid något tillfälle att "det här är större än nyår!", och det var det. Jag tog på mig finskjorta, Josie tog på sig finkläder och vi drack cider ur champagneglas. Svärmor Lena fick lite mousserande vin.


Skål!

Sen började programmet. Och det kändes bra. Jag var nöjd. Men det kommer elva avsnitt till! Ända fram till 23:e december håller serien på, och det kommer ju bli en vana att kika på Barnkanalen varje onsdag klockan 18:30.

Efter programmet loggade jag in på Facebook och hade fått 18 nya "notifications". Folk hade kommenterat och skrivit att det var roligt och bra. Efter en stund loggade jag in igen, och då var det 16 nya kommentarer. Det var några stackare som missade programmet, och SVT Play ville inte fungera. Det fanns länkar till För alla åldrar på SVT Play, men på den sidan var det tomt. Jag ringde till SVT och frågade. Min pappa ringde också till SVT och frågade (fick jag veta senare), men kvällen gick utan att programmet kom upp.
På morgonen fanns det inte heller, men vid lunchtid fungerade det plötsligt och jag basunerade ut det på Facebook. Och min kompis Lisette länkade på sin Facebook och skrev att hennes kompis (jag) var med i programmet.

Sen kommenterade ännu fler och sa att "Hurra! Nu kan vi se det!".
Ja, det var verkligen trevligt och roligt. Min nationella TV-debut (jag har ju varit med lite i Lokal-TV innan).


Jag som finsk hamnarbetare i SVT Play.

Lillebror hade ju hört min Lilltjejen-röst innan, men morbror Staffan och hans fru Britt-Marie hade inte förstått att det var jag. Det är ju en rätt udda röst.

Men jag är jättestolt över min insats, och mina snälla syskon har sagt att det var bra, och både storasyster Lisa och storebror Daniel skrev i sina Facebook-statusar att de var stolta över mig. Tack!

Redan imorgon kommer ju nästa avsnitt. Då handlar det om kärlek, och mormor ska vara med igen. Pyttelite. Nästa vecka handlar det om pengar, och då kommer Allram Eest på besök. Det blir också kul. Jag ska försöka få in nåt avsnitt i bloggen, men vi får se.

Ha det bra!
Adjö!

Trailer för "För alla åldrar"

Det börjar kännas!
Nu är det på riktigt!

Tidigare idag fick jag höra att någon hade sett en trailer för programmet För alla åldrar. Jag ringde SVT, vars växel är bemannad dygnet runt, och frågade när trailern skulle visas igen. Jag fick veta att den idag skulle sändas klockan 17:29:56 och 17:59:51. Alltså väldigt exakta tider.

Jag satte digitalboxen på inspelning och har tillbringat en hel del tid nu på kvällen med att tampas med sladdar och inställningar för att till slut lyckas föra över tailern, med skaplig kvalité, till datorn, sedan finputsa lite och till sist lägga upp på YouTube.

Här har ni en första förhandstitt på vad som komma skall...
Den första trailern för För alla åldrar:


På onsdag är det alltså dags!
Som jag har väntat på den här dagen! Den har varit så avlägsen, men nu är det bara tre dagar kvar. Det känns helt... Overkligt!

Hoppas ni tittar på onsdag. Annars finns det på SVT Play!
Over and out!


"Hej, jag vill ta över efter dig"

Jag har precis ringt ett telefonsamtal som var ganska roligt.
För några veckor sedan skickade jag in en ansökan till en liten firma i Göteborg som hade annonserat på Arbetsförmedlingens hemsida. Igår såg jag att företaget hade annonserat igen. Precis samma tjänst.

Jag har ju redan skickat in min ansökan, så jag ringde för att kolla om de hade fått den eller om jag skulle skicka den igen. Och varför de annonserar igen.

Det var en tjej som svarade och jag sa att jag såg att de annonserade igen. "Ja, det är jag som har fått sparken." sa hon glatt. "Eh... Jaha... Ojdå. Varför det?" frågade jag. "Jo, jag sa emot chefen, och då fick jag sparken. Jag tyckte inte att han skulle stå och skrika och svära åt mig, och då fick jag sparken."
"Det låter som en trevlig arbetsplats" sa jag. Hon sa glatt, men kanske en aning bittert att "Heads up". Alltså, att hon ville varna mig lite.

Hon förklarade att hon hade fått jobbet via den förra annonsen de hade satt ut, och nu ska de alltså byta ut henne.
Chefen hade massor att göra, så han kunde inte ta telefon. Men jag funderar på att skicka in min ansökan igen. Det verkar ju vara en spännande arbetsplats.

hits