I survived the PSN downtime 2011

Det snackas väldigt mycket just nu om PlayStation Network (PSN). Det kanske ni har missat, men för de ca 70 miljoner människor som är anslutna är det här en "snackis".

Play Station 3 är en underbar maskin. Otrolig spelmaskin, mediaspelare, BluRay-spelare, med mera. Den går att ansluta till Internet, antingen med kabel eller trådlöst, och de flesta spel idag ansluter till nätet och det går automatiskt och en helt naturlig del i spelandet idag.
Många spel har en liten del som spelas lokalt, hemma i vardagsrummet, men större delen av spelet utspelas över nätet med andra spelare.

Över nätet kan man med PS3:an ladda ner alla möjliga spel (både "stora" spel och småspel för mellan 30 till 500 spänn) och gratisdemon, trailers för spel och filmer, och massor av andra saker.

Av någon anledning har hackare hackat sig in i PSN och kommit över kontaktuppgifter till ca 70 miljoner användare. PlayStation kan inte garantera att användarnas kontokortsuppgifter är säkra, men de vet att hackarna har fått tag på användarnas namn, födelsedatum och adresser.

Som en följd av detta har Sony stängt ner hela PSN. Det låter kanske inte så märkvärdigt för en del, men det är en stor grej! Ett nätverk som används av 70 miljoner människor, varav en del använder det dagligen, har legat nere i över en vecka, och kommer att ligga nere åtminstone till på onsdag. Detta påverkar inte bara spelarna utan även mängder av företag som säljer saker över PSN.

Först undrade folk (och även media) vad som hade hänt. Sony var hemlighetsfulla, men avslöjade till slut att en hackerattack låg bakom att PSN låg nere. De flesta är förbannade på hackarna, men vissa stöttar dem. Jag har inte läst på tillräckligt om motiven, eftersom det inte finns så mycket info om just den viktiga detaljen, men tydligen har Sony avskedat någon eller blockerat någon funktion som folk hade nytta av. Iallfall anser många att Sony agerade riktigt illa, och hackerattacken är tydligen en reaktion på det.
Det är dessutom riktiga proffs som hackat PSN.

På vissa håll diskuteras det i nuläget
om vad för kompensation folk tycker att Sony bör ge de drabbade. Att ansluta till PSN är gratis, men vissa har betalat olika typer av månadsavgifter för att kunna spela vissa spel online (DC Universe Online t.ex.). I ett forum på nätet föreslog jag att alla borde få T-shirts med texten "I survived the PSN downtime 2011". Jag skrev kommentaren till ett YouTube-klipp, och just nu (efter ca en kvart) är det redan 25 personer som klickat "tummen upp" på kommetnaren. Min kommentar blev snabbt väldigt omtyckt, så snart blir jag kanske en legend på nätet.

Om vi överlever en vecka till.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits