Han sa att det var fel, men det var fel, för det var rätt

För några månader sedan... Ja, det kanske var ett år sedan... Jag minns inte riktigt... ...iallafall fick jag veta att jag skulle sluta skicka in papper till A-kassan om vilka dagar jag jobbat och vilka dagar jag varit arbetslös. Istället skulle jag skicka in en annan blankett till Försäkringskassan.
Lite rörigt.

När jag skulle skicka till A-kassan kunde jag enkelt kryssa i små rutor i ett formulär på nätet och skicka in det direkt. Nu måste jag skriva på, och dessutom ha en underskrift från någon på Arbetsförmedlingen. Och så måste jag skicka in blanketterna med vanlig snigelpost. Jag kan dock cykla till Arbetsförmedlingen och lägga blanketterna i deras brevlåda, och så skriver de under och skickar iväg dem åt mig.

För ett tag sedan var jag där och hade jobbat ganska mycket, och låg efter med inskickandet av blanketterna. Jag fick hjälp av en handläggare att få blanketter och få veta vilken månad jag senast skickade in blanketter för. Jag satt vid ett bord på Arbetsförmedlingen och fyllde i blanketterna, när handledaren sa att jag hade gjort fel.

På blanketten ska jag fylla i diverse personuppgifter, och sen ska jag kryssa i de dagar jag inte varit arbetslös i punkt nummer tre. Efter det ska jag kryssa i de dagar jag jobbat, i punkt nummer fyra. När jag fyllde i blanketten de första gångerna fick jag veta att jag ska kryssa i samma dagar i tabellen på både trean och fyran. Så det har jag gjort i ungefär ett års tid, tror jag.


Ganska tråkig blankett. Här har jag försökt piffa till den med lite rosa färg.

Nu sa handledaren plötsligt att jag gjort fel! Han förklarade att jag först ska fylla i alla dagar jag jobbat (på trean) och sen fylla i de dagar jag jobbat minst åtta timmar på punkt fyra! Och om jag jobbat tio dagar en vecka, och jobbat fyra timmar varje dag, så ska jag kryssa i de tio dagarna på punkt nummer tre, men bara fem dagar på punkt nummer fyra.

Så då skulle jag alltså sitta och räkna hur många timmar jag jobbat varje månad, och dela det på åtta, och sen "spara" överblivna timmar till nästa månad. Eftersom jag jobbar så oregelbundet var det rätt pilligt att sitta och räkna. Si och så många timmar den dagen, och si och så många timmar den andra dagen, och så är det en halvtimmes rast på söndagen, och den dagen var det en timme och en kvarts rast, och den dagen en timme, och de dagarna 45 minuter...
Ja, det var ett heltidsjobb att bara fylla i blanketten.

Men det värsta är att jag insåg att jag antagligen fyllt i blanketten fel i ungefär ett år, och alltså fått för lite pengar från Försäkringskassan! Sedan den gången jag fyllde i blanketten har jag nog skickat in rapporter för tre eller fyra månader och räknat och klurat för att få rätt tider.

Men, vad upptäckte jag härom veckan? Jo, det står ju faktiskt, klart och tydligt, på blanketten: "Sätt ett kryss vid alla dagar som du fått eller ska få lön för minst en timme.".
Så alltså har jag gjort rätt hela tiden, förutom de tre-fyra månaderna som handledaren lurade mig! Det var ju typiskt! Jaja, jag kankske får skylla mig själv när jag inte läste vad det faktiskt står på blanketten. Men jag har ju sett den där blanketten så många gånger att jag inte läser så noga längre, och nu fick jag ju ett "expertutlåtande" från en som berättade hur jag skulle göra, så jag bara gjorde som han sa.

Så det var falskt alarm.
Visst är det härligt med blanketter och byråkrati?!

Här kommer den fina byråkratilåten från Futurama:


Over and out!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits