Som att bli snuvad på 10.000, men sedan hitta kärleken

Den 24:e fick jag ett lönebesked i brevlådan. Blev lite förvånad. Jag jobbar ju inte längre. Jag hade bråttom till bussen, så jag tog meed mig brevet och läste på bussterminalen (Grön Express var sen som vanligt).
Det stod en ganska bra summa där, tyckte jag. Jag ringde till Josie och berättade de goda nyheterna, att jag ska få några tusenlappar i lön!
Hon tyckte det var kul och sa att "Då kan du ju faktiskt köpa den där lilla datorn du har pratat om...".

Jag har pratat ett ganska bra tag om att det hade varit roligt att ha en Eee PC. En väldigt liten bärbar dator som väger runt ett kilo. Dagen innan hade jag jämfört priser och modeller och kommit fram till att Inet hade dde bästa priserna, men jag visste fortfarande inte vilken modell jag ville ha. ASUS släppte Eee PC för några månader sedan(?) och den blev en succé. Detta ledde dels till att de kom med en väldans massa modeller (700, 900, 901, 904HD, 1000 och 1000H för att nämna några) och dels att konkurrenterna ville göra liknande datorer och hittills har Acer släppt sin Aspire One, HP har kommit med någon modell och Dell har nyligen släppt sin Inspiron Mini 9, som blev en sån succé att Sverigereleasen är framflyttad på obestämd tid.
Jag hade iallafall suttit i några timmar och klurat på vilken modell jag vill ha, och om det är rimligt och smart att köpa en ny dator när man är student, får ett magert CSN-bidrag, och dessutom redann har en dyr monsterlaptop.

Jag kikade  lite extra noga på mitt lönebesked och noterade att rutan med utbetalningssumman var tom. Sedan såg jag att summan jag trodde jag skulle få i lön hade en nolla mer än väntat och var min årslön. Dessutom var det först lön, sedan lite OB, och sedan minus studieledighet, vilket gjorde att jag hamnade på noll kronor. Jag ringde för säkerhets skull till löne-Marie och frågade och hon intygade att jag inte skulle få någon lön. Däremot hade jag en skuld på över tusen kronor!
Jag fick nämnligen augustilönen den 25:e augusti, men eftersom min studieledighet började i slutet av augusti fick jag alltså lön för en vecka då jag inte jobbade. Kul. Alltså måste jag betala tillbaka det, antingen via ett inbetalningskort, eller så dras det på nästa lön när jag börjar jobba där igen. Om jag börjar jobba där igen.

Okej. Inga pengar. Retligt som sjutton. Men det var ju jag själv som hade läst  fel.
Jag tänkte på datorinköp ändå, och efter föreläsning åkte jag till Inet lik förbannat.

På vägen fick jag byta till en annan buss på Hjalmar Brantingsplatsen. Där köpte jag en trisslott, för det kändes som att jag hade blivit snuvad på över 10.000, och jag ansåg att jag förtjänade att vinna 10.000 på triss, men icke. Jag vinner aldrig nått.

Inet ligger i ett industriområde på Hisingen och är lite svårt att ta sig till. Inte jättesvårt, men busshållplatserna är bara små stolpar, som ibland är täckta av nedhängande trädgrenar och jag går alltid av en hållplats för tidigt, vilket innebär att jag får promenera väldigt långt i det där industriområdet med plåtskul, VVS-firmor, skumma lastbilar och tågspår som inte används längre, men sticker fram under diverse staket här och var. Den här gången gick jag för ovanlighetens skull av en hållplats för sent istället, så det blev promenad ändå.

Jag fick snabbt hjälp inne på Inet och jag fick titta på olika modeller och blev rekommenderad modellen Eee PC 904HD. Den har 80GB hårddisk och runt fem timmars batteritid, vilket är betydligt mer än de andra modellerna. 8,9" skärm och ett tangentbord som faktiskt har helt okej storlek (de andra modellerna har väldigt små tangenter, och det är en av de saker det klagas mest på hos de här datorerna). 904:an är dessutom väldigt ny och han i kassan visste knappt om att den modellen fanns. Förutom trevliga prestanda (prestandor? Jag har för mig att min gamle svensklärare Trefil sa att det heter prestandor i plural...) levereras den med Windows XP istället för Linux, vilket brukar höja priset rejält, men som på den här datorn ingick i det låga priset på strax under 3000. Jag tvekade länge men till slut bestämde jag mig. Jag köpte den!

Jag fick vänta länge på bussen, men den kom till slut och så åkte jag in till stan, köpte lite presenter till Josie som fyller år (imorgon!) och sedan åkte jag hem och satte datorn på laddning i några timmar. Man ska alltid ladda batteriet fullt. Det ökar batteriets livslängd, men det är lite trist när man har köpt en ny pryl som man vill pröva direkt.

Jag satte mig iallafall ner och pluggade tills jag märkte att datorns lampor visade att batteriet var fulladdat. Yay!
Datorn är underbar! Liten, praktisk och lätt. Kanon att ha i ryggsäcken och den startar på under 30 sekunder. Jag har inte räknat, men jag läste någonstans att det är mellan 15 och 30 sekunder. Och den fungerar utmärkt. Och tar nästan ingen plats alls. Det är ju ingen jättesnabb dator. Den har ingen CD-läsare och verkar inte vara så bra på att visa film, men den har tre USB 2.0-portar, en VGA-utgång (för extern skärm), nätverksport, WLAN, SD-kortläsare, ett litet hål för såna där laptop-lås, och en inbyggd 1,3 megapixels webbkamera. Skärmupplösningen på 1024 x600 är klart godkänd. Jag gillar den jättemycket och ångrar inte mitt inköp. Tangentbordet är klart godkänt. Jag skriver faktiskt det här blogginlägget på  min kära lilla Eee PC.
Nu när jag ska använda min "vanliga" laptop (Dell XPS M1530) häpnas jag över hu stor den är, och jag drunknar nästan i skärmen.


Min ASUS Eee PC 904HD ovanpå min Dell XPS M1530.


Min Eee PC, min Dell XPS och min mobiltelefon. Alla inne på bloggen.

Over and out!


Kommentarer:
Viktoria skrev:

UNDER 3000?! Det är nästan så man köper en bara därför :|

2008-09-28 @ 02:05:19
URL: http://vickdownunder.wordpress.com
Xiao Wu skrev:

Well congrats, jag har också en löneskuld sen maj som de plötsligt vill ha tillbaka. Posten är en jefla klåpare...

2008-09-28 @ 10:59:43
URL: http://xiaowu.blogg.se/

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits