Albins första HD-klipp

Hipp hurra!

Jag har fått låna en fin HD-kamera som faktiskt filmar i full HD. Jag har lekt lite med den och har nu lyckats ladda upp ett filmklipp på Vimeo.com.
Vimeo är en sajt som kan beskrivas som en slags variant av YouTube. På YouTube finns flera miljoner (miljarder, kanske?) filmklipp och tanken är att det ska vara enkelt att ladda upp klipp och enkelt att titta på dem. YouTube har sedan starten haft ungefär samma upplösning på sina filmer och när man laddar upp ett filmklipp konverteras det till ett format som enkelt kan ses från YouTube, eller på en annan sajt som har laggt in klippet.
YouTube prioriterar snabba laddningstider. Alltså ska man klicka på en film och så ska den laddas snabbt så att man ska kunna se den så fort som möjligt. Därför är bildkvalitén inte den bästa.

Vimeo däremot prioriterar bildkvalité. Laddar man upp ett filmklipp konverteras det till ett format som är något större än YouTube, och med lite bättre bildkvalité. Men det bästa med Vimeo är deras HD-klipp. Laddar man upp ett filmklipp som är 1280×720 pixlar eller större, så konverteras klippet till ett annat filformat, men det blir ändå 1280×720 pixlar. Alltså High Definition! Full HD är 1920×1080 pixlar, men de flesta TV-kanaler som idag sänder TV i HD sänder i formatet 1280×720.
Man kan alltså lägga upp filer, i samma kvalitét som HD-TV-kanalerna sänder i, på Vimeo och titta på HD-filmer som streamas från en webbsajt precis som YouTube. När jag först upplevde det blev jag nästan chockad.

Det är nästan lite för lätt att ladda upp filmklipp nuförtiden. Som när Björn Gustafsson var med i Melodifestivalen. Efter två timmar fanns han i fem identiska klipp på YouTube. Och så filmar folk mycket skit. Eller tar en film och dubbar den med lite könsord. Jag läste en gång en kommentar till en film på YouTube där någon hade skrivit att "det borde fanimej vara licens på filmkameror". Det kan jag nästan hålla med om.

Nackdelarna med Vimeo
är bland annat att man som användare är begränsad till att max ladda upp 500 MB per vecka, och på senare tid har detta också begränsats till att bara ett uppladdat klipp per vecka får vara i HD. Men det kommer säkert ändras i framtiden.

Jag tycker att det här är jättehäftigt, men om några år, kanske bara om ett år, är det här nog inget märkvärdigt alls. Men jag tycker iallafall nu att det här är häftigt. Det här är ett av de första HD-klippen jag såg på Vimeo. Det är faktiskt filmat i Malmö och det är riktigt snyggt. Både att det är tecknade figurer på den "vanliga" filmen och att det är i HD. Blommorna till exempel... allt är så skarpt!

Jag har nu upptäckt att man inte kan lägga in HD-filmer på sin hemsida, som jag först trodde. De klippen som läggs in på en annan sajt blir i SD (Standard Definition). Om man vill se klippet i HD får man gå in på http://vimeo.com/1781230 (samma som den förra länken).

Minilogue - Animals (Här i SD-format):


Som sagt har jag fått låna en HD-kamera och filmat lite och klippt och klippt och klippt lite till. Det har tagit mycket tid. När jag äntligen hade klippt färdigt skulle jag konvertera det hela till en lagom stor fil som går att ladda upp på Vimeo. Jag testade några gånger och det klippet som jag nu har laddat upp är rätt okej. Jag kanske får klippa om det lite och ladda upp igen. Det finns en funktion som heter "replace" där man kan ladda upp en ny version av ett klipp utan att kommentarer och annan info försvinner. Jag kanske laddar upp det på nytt. Vi får se.
Jag tänkte klippa en till HD-kortfilm, men eftersom man bara får ladda upp ett klipp i veckan så väntar jag nog med det.

Här är iallafall mitt första HD-klipp.
Tyvärr kan jag alltså inte lägga in det här i bloggen i HD-format. Man måste gå in på http://vimeo.com/2098023 för att se videon i HD. Och den ska ju helst ses i HD.

Albin testar HD - T-shirts (men här i SD):

 

Kvalitén blev inte så snuskbra som jag hade hoppats på. Det var ju autofokus och vanlig inomhusbelysning. Men ändå!
Jaja.

Vi hörs!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits