Jag borde plugga

Hejs.

Det är nog inte meningen att jag ska klara den här tentan.
Jag fick G på förra tentan. Det var intressant, och jag pluggade ganska flitigt.
Nu är det grammatik som gäller. Och jag har nästan inte pluggat nånting. Alls. I lördags tänkte jag att nu jävlar får jag börja plugga!, och så började jag läsa lite. Tentan är nu på lördag. Lördag eftermiddag. Jag tänkte att trots att det bara är en vecka kvar ska jag plugga som en gnu och klara tentan mot alla odds. Förvåna mig själv och alla andra och bli den förste i världshistorien som lyckas klara en tenta tack vara en enda veckas pluggande (för det har antagligen alldrig hänt förut).
Jag läste ett tag, och sedan kom Josie hem från jobbet och så skulle vi väl äta, och så skulle hon kolla sin mail, och så kollade jag min mail och så fastnade man vid datorn, och sen såg man någon film, och så vidare...

Idag tänkte jag åka raka vägen hem och plugga, men bussen skulle inte komma på tjugotre minuter, men när jag väl kom fram till Mölnlycke upptäckte jag att 1 2 3 Schtunks släpvagn stod utanför Kulturhuset. Jag smet in för att fråga om när föreställningen skulle spelas, och vad det kostade. Det fanns först ingen som verkade kunna svara på detta, men en kvinna sa att "Det är någon teaterpjäs med svenskan", och en annan förklarade att de skulle se Rickard III. Det är nog den enda av deras senare pjäser jag inte har sett, så jag smet in bland Hulebäcksgymnasiets elever och såg på gratisteater. Underbart! De var som vanligt väldigt roliga och retade en kille som satt och SMS:ade hela tiden.

På 20-minuterspausen smet jag iväg till bokhandeln och hälsade på Josie. Hon påminde mig om Friskispasset ikväll och tyckte att jag skulle följa med. Jag har bara ett pass kvar på mitt kort, men jag får väl offra det. Josie påstod att det stod i mitt horoskop att jag ska akta mig för övervikt! Jisses. Jag sa att det faktiskt kan betyda att det kanske kommer en jättetjock man springande och ropar "UR VÄGEN!" och att jag då ska akta mig.
Jag testade Wii Fit hemma hos broder Daniel, och enligt Wii Fit är jag överviktig. Josie och jag har planer på att införskaffa ett Wii och ett Wii Fit. Men vi får se när det blir...

Jag borde som sagt plugga. Men istället sitter jag och bloggar. Men när jag bloggat färdigt ska jag plugga!
På föreläsningarna lär jag mig en del, men det som är mest intressant är sånt som man nog kan klassa som onödigt vetande. Och sånt kommer nog inte på tentan.

Vi har bland annat fått veta att det i grönländskan finns ett ord (iglukpisuktunga) som betyder "Jag vill bygga mig ett hus", och att det i kambodjanskan finns ett ord som uttalas [rεεk], och som ungefär betyder "att bära på en stång över axeln".

Saker som jag tycker är roligare är ord och orspråk som har uppfattats fel, men blivit "standard" i svenskan.
Ordspråket "Ont krut förgås inte så lätt" kommer från tyskans "Unkraut vergeht nicht". Unkraut betyder... Ogräs! Alltså en felöversättning.
Att "lägga rabarber på" någonting kommer från att "lägga embargo på" någonting. Också troligtvis från att någon hört fel.
Mitt sista exempel blev jag lite överaskad över när jag fick höra det första gången. Ordet hemsk är ett gammalt ord som kommer ifrån att man förr inte lät utvecklinggstörda, eller på annat sätt handikappade personer, vistas ute bland "vanligt folk". Därför lät man dessa personer stanna innomhus. Hemma. Man sa att dessa personer var "hemkära". Och sedan har ordet utvecklats till "hemsk". Det ni!

Nä, nu ska jag nog börja plugga.
Över och ut!

Kommentarer:
Viktor skrev:

Intressant det med orden...lägga rabarber på har jag alltid funderat över.



2008-11-11 @ 19:14:48
Alkiz skrev:

"En annan femma" kommer från franskan och har egentligen med kvinnor att göra (femme=kvinna). "Det är en annan kvinna", har jag för mig att det är, eftersom fransmännen är duktiga på det där med otrohet ;P

2008-11-12 @ 19:14:26
URL: http://alakazam.blogg.se/

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits