Konfirmationen går ut på att lura barn

Jahapp.
Nu är det dags att blogga igen.

I Göteborgsposten härom dagen såg jag en liten notis som är till för att göra folk glada. Det brukar fungera men idag blev jag upprörd.
I hörnet av förstasidan brukar det stå "God morgon!" och nån liten rolig notis om nån inbrottstjuv som klantat sig i nått annat land, eller nån älg som gått fel eller andra tokigheter.
Idag stod det så här:

God morgon!
Kyrkans konfirmationsundervisning
var inget som lockade särskilt många
tonåringar i Piteå. Den låga nivån på
deltagandet fick stadsförvaltningen
att ta nya grepp. Och vips, med
Göteborg som vald lägerort samt
gratis besök på Liseberg på schemat,
var intresset plötsligt på topp. Nu
har mer än varannan 14-åring i centrala
Piteå anmält sig. (TT)


Ja det var ju, vid en första anblick, lite roligt. Men jag blir lite upprörd. Lite alltså. Nu ska vi inte vara gnälliga i onödan. Men iallafall...
I Piteå vill inte kidsen konfirmera sig. Då ska man locka med resa och Liseberg. Då är det klart de vill åka med. Själv blev jag mer eller mindre tvingad att delta i konfirmationsundervisningen, men jag tänkte att det säkert kunde vara nyttigt och lärorikt. Konfirmera mig hade jag inte tänkt göra. Jag visste vad det innebar. Man bekräftar dopet, och bekräftar också att man tillhör Gud.
Jag tror inte ett dugg på Gud och tycker därför det vore helt fel om jag konfirmerade mig. Hyckleri skulle man också kunna kalla det. Jag kunde lika gärna fira min Bar mitzva.

När jag konfirmationsläste var det flera som inte trodde ett dugg på Gud, men konfirmerade sig för att deras föräldrar tvingat dem, eller "för att få presenter". Det är ju också hyckleri.
Bekräfta att man tillhör en religion som man inte tror ett dugg på, bara för att få presenter.
En vän till mig hade ett samtal med sin mor. Hon förstod att han bara tänkte konfirmera sig för att få pengar och presenter. Och det erkände han. Han tror inte ett dugg på Gud, och hans mor tyckte därför att det vore fel att konfirmera sig. Därför sa hon att han fick konfirmera sig om han ville. Men om han inte konfirmerade sig skulle han få 2000 kronor ändå.

Dessutom minns jag att ingen på konfirmationsundervisningen tog upp vad konfirmationen innebar. det pratade man aldrig om. Det var som om de inte ville prata om det. Om de hade tagit upp det kanske ungdomarna insett vad de hade gett sig in på, och då kanske de inte ville konfirmera sig längre. Och det hade ju sett dåligt ut. Därför går konfirmationsundervisningen ut på att man mest leker och gör olika aktiviteter för att ha roligt och så avbryts lekandet med lite prat om gud, och då sitter de flesta och gäspar och tycker att man ska fortsätta leka eller möjligtvis få sina mopeder.

För övrigt tycker jag att konfirmatonsåldern är ganska låg. Tjejerna till exempel vet ju inte vad de ska tro eller tycka. De vet ju knappt om de är intresserade av tjejer eller killar och så ska de plötsligt välja religion mitt uppe i alltihopa. Jag känner flera tjejer som ångrat konfirmationen och som sagt att de var inne i en period där de var lättpåverkade och inte ens kände sig själva.
Det är ändå Svenska Kyrkan och Missionskyrkan vi talar om här. Inte Scientologerna eller nån annan sekt som manipulerar folk och siktar in sig på "svaga" människor.

Sen har vi den gruppen som konfirmerar sig för att "det är tradition". Inte en jättestor grupp, kanske. Men ändå. Ska man säga att man tillhör Gud, bara för att ens förfäder har gjort så i en herrans(?) massa år.
Då kan man ju lika gärna offra getter och mjöd till asagudarna, som våra förfäders förfäder gjorde.

Jag tycker att det här med att locka Piteåbarnen med Liseberg känns fel.
Typ "Du kommer få presenter, mopeder, pengar, guldklockor, och resa till Liseberg. Skriv bara på det här pappret, men läs inte det finstilta".

Ja, jag tycker att de lurar barnen.
"Vill ni inte konfirmera er? Men snääälla...? Om ni får en resa till Liseberg då?"

Nu har jag varit bitter och kontroversiell igen. Sorry.

Josie (Min flickvän):
-Kan du inte skriva nånting positivt också?

Inte i det här inlägget, men jag är faktiskt en ganska lycklig människa.
Klart slut.

Kommentarer:
Krishna skrev:

jag håller med till 110%, men varför stanna här?
att fira julafton är ju hyckleri det med! du firar jesu födelse, någon som du inte alls tror på eller ser någon likhet med, en religion som du precis förkastar. ändock julpyntar du sidan och kommer säkerligen ge bort presenter mm.
samma gäller ju med påsk, alla helgona, kristihimmelfärds, etc etc.

visst är julen en tradition, precis som konfirmationen.

dubbelmoral kallas det min vän;)

2007-12-09 @ 17:06:24
Albin Olsson skrev:

Nja, det är ju inte samma sak.
Julfirande är en tradition. Då är man snäll och ger bort presenter. Det kan vem som helst göra. Det innebär inte att man säger att man tror på jesu födelse. Jag tycker det är en fin tradition.
Konfirmationen går ut på att man genom en ritual "säger" att man är kristen och tillhör gud. Firar jul kan vemsomhelst göra.

2007-12-10 @ 11:15:05
URL: http://hejs.se

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits