09 f9 11 02 9d 74 e3 5b d8 41 56

Vad är det för ett konstigt namn på ett blogginlägg? 09 f9 11 02 9d 74 e3 5b d8 41 56?
Jo, det är en kod som är väldigt kontoversiell.

När DVD:erna kom innehöll de spärrar som gjorde det omöjligt att kopiera dem. Köpte du en film kunde du inte själv bestämma vad du ville göra med den. Köpte du en skiva i USa var det inte säkert att du kunde se den hemma. En kille i Norge (som nu kallas DVD-Jon) lyckades knäcka koden, och spred den över Internet så att de som ville kunde kopiera sina DVD:er.

Nu är det två format som slåss om att bli DVD:ns efterträdare. HD-DVD och BlueRay. Många företag har satsat pengar i dessa format, och mycket pengar har satsat på att begränsa även dessa. Det var tillochmed snack om att om filmbolagen misstänkte att en person försökte kopiera en skiva, så skulle filmbolaget kunna förstöra den på distans. Mycket mystiskt.

Nyligen knäckte en kille koden till HD-DVD. Han kom på en slags kodnyckel som gör att man kan kopiera vilken HD-DVD man vill. Hur det fungerar har jag inte riktigt förstått, men det här är stora grejer...
Amerikanska filmbolag är galna. Och livrädda. En kille publicerade kodnyckeln på ett forum på Internet, och koden spred sig. Då började filmbolagen leta runt på forum över hela Internet och så fort de hittade kodnyckeln hotade de ägarna av forumet med stämningar. Många forum på nätet tog bort inläggen, och i vissa fall stängdes användare av.
Detta skedde på communityn Digg.com. Många användare blev avstängda för att de nämnt koden. Detta ledde till att många användare blev arga och till sist började de skriva så många inlägg innehållande kodnyckeln, att alla artiklar på communityns framsida innehöll koden.
Till sist skrev sajtens grundare att han inte kommer att ta bort några inlägg.

Det alltså handlar också om yttrandefrihet. Ska amerikanska filmbolag få censurera hela världen? Ska bolag bestämma vad vi får säga eller skriva på nätet?

Det är koden 09 f9 11 02 9d 74 e3 5b d8 41 56 det handlar om. En kod skriven i "hexadecimalformat". På Internet används ofta hexadecimaler för att beskriva färger, och därför har John Marcotte gjort en flagga av dessa färger. han kallar den "Free Speech Flag".


Free Speech Flag

En kille har tatuerat in koden på sin kropp, och frågar sig hur filmbolagen ska stoppa honom. "Får jag säga att det är en 09-f9-11-02-9d-74-e3-5b-d8-41-56-c5-63-56-88-c0-tatuering? Kan tatueraren bli stämd? Kan han som bär tatueringen bli stämd? Kan ett bolag tvinga fram medicinska åtgärder (borttagning av tatuering)? Kan de tvinga honom att alltid bära T-shirt?" (fritt översatt).

En snubbe har gjort en låt av koden och laggt upp den på YouTube.

En sökning på Google ger i skrivande stund ca 2.120.000 träffar.

Det här är på riktigt! Filmbolagen är galna. De kämpar, och kämpar. Men de kan inte vinna.
Samma sak är det med skivbolagen. Nya lagar gör att det i många Amerikanska delstater är svårare att sälja begagnade CD-skivor än det är att sälja vapen. När du säljer en CD-skiva till en butik måste du lämna fingeravtryck och en kopia av din legitimation. Dessutom kan du inte få pengar för skivan, utan endast ett tillgodokvitto i samma butik. Butiken måste dessutom ha skivan i en månad innan den kan säljas vidare.
Som Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge skriver:
"Jag förstår visserligen att skivindustrin har ett intresse av att bara sälja nya skivor, men är inte det här lite väl respektlöst mot de som en gång köpt skivorna? De som normalt brukar kallas 'kunder'?"

Världen är galen.


Kommentarer:
Jonas T skrev:

Bra inlägg, läst det med intresse

2007-05-10 @ 20:45:05
URL: http://www.tegeback.se
Erica skrev:

hahaha!
påminner mig om en skola jag gick på (en cp-skola.) Jag fick inte ha ett armband med en haschplanta på, för då skulle jag bli avstängd. Då frågade jag vad de skulle göra om jag tatuerade in en haschplanta på kroppen, då svarade dom att jag skulle bli tvungen att bränna bort den med laser om jag ville gå kvar på skolan. Jag skrattade dem rätt upp i ansiktet och tänkte beställa tid hos en tatuerare men sen började jag ett annat gymnasium i göteborg istället. Synd för då fick jag inte hämnas...vill vara som killen med kod-tatueringen. :(

2007-05-12 @ 03:34:23
en liten fråga bara skrev:

Erica
Varför i h-e vill man ha en haschplanta intatuerad? Det finns miljoner andra grejer som provocerar utan att va så jävla korkade

2007-05-14 @ 21:54:40
Krishna skrev:

"varför man vill ha en hashplanta intatuerad?" du svarar ju på den frågan själv rätt bra. rätt korkat att ställa frågor man själv redan vet svaren på....

2007-05-14 @ 22:01:36
Arrrrr skrev:

kewl :R

2007-05-14 @ 22:02:28
Krishna skrev:

jag är snäll
jag är snäll
mycket korv med mycket senap
jag är snäll

2007-05-14 @ 22:09:17
Awwe skrev:

HAX ! <>

2007-06-02 @ 20:25:20

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits