Nä för JO (fyndigaste rubriken ever!)

Hejs!
Nu ska jag gnälla lite...

Jag har alltid varit stolt över att bo i Sverige. Ett fint land med ett rättsväsende som fungerar. Ingen diktatur.
Jag är ganska nöjd med samhället och inte så värst aktiv i något ungdomsparti. Men jag blev för ett tag sedan medlem i Ung Pirat, Piratpartiets ungdomsförbund. Piratpartiet är inget Kalle Ankaparti. Det är det tredje största partiet utanför riksdagen. Faktiskt.

Anyways...
I det fina Sverige håller det just nu på att hända konstiga grejer.
Dels har vi den stora grejen:
Avlyssningen...
Regeringen planerar massavlyssning av alla svenskar. De ska bugga våra telefoner och läsa våra mail. detta har det pratats om lite i media. Väldigt lite. Ingen annan verkar prata om det, men de som får höra talas om det blir upprörda och arga och tror knappast att det är sant. Händer detta i Sverige? I Sovjet lästes alla brev igenom för att hålla koll på medborgarna. I Kina håller man på med liknande saker.
Exempelvis kan man Bildgoogla "Himelska fridens torg 1989" och få fram en massa bilder på den där kinesen som stoppade pansarvagnarna. Om man gör samma sak på kinsesiska Google hittar man nästan ingenting. Kinesiska Google är nämnligen censurerat.

Jag är inte en sån person som blir upprörd över kameror på allmänna platser. Man ska ju ändå inte göra något på en allmän plats om man inte vill att någon annan ska se det. Men vad folk säger i telefon är deras ensak, om de inte är misstänkta för allvarliga brott.

Den andra stora saken som jag är arg över är JO:s (Justitieombudsmannens) utredning av Priate Bay-skandalen.
Jag har läst en del om det hela idag, och jag fick lite mer info i Rick Falkvinges blogg, där han kritiserar JO. Tydligen har Rick också skickat ut kritiken i ett pressmeddelande.

Jag ska sammanfatta Pirate Bay-skandalen. Väldigt förenklat.

Sammanfattning av Pirate Bay-skandalen:
Pirate Bay är en webbsajt där man kan ladda ner torrenter. En torrent är ungefär en liten fil som innehåller information om en annan, större fil, t.ex. en film eller ett musikalbum. När man laddat ner torrenten kan man ladda ner den "stora" filen från de personer som också har den "stora" filen.
Pirate Bays sajt innehåller alltså inga upphovsrättsskyddade filer. Bara torrenter. Trotts detta har flera Amerikanska bolag (främst filmbolag) kontaktat Pirate Bay och bett dem ta bort torrenter med upphovsrättsskyddade filer. Annars ska de ställas inför Amerikansk domstol och få massor av otrevliga straff.
Pirate Bay kontrar med att de ju inte har några upphovsrättsskyddade filer, och att de håller till i Sverige och inte behöver lyda Amerikanska lagar.

Alla webbsajter ligger på olika servrar, alltså en slags hårddiskar som man kommer åt från internet via en adress (exemelvis www.hejs.se, som är en jättefin sajt). The Pirate Bay låg tidigare på några servrar på ett så kallat webbhotell (ett företag som har massor av servrar som man kan hyra).

Den 31 maj 2006 genomförde svenska polisen en razzia mot det webbhotell där Pirate Bay hade sina servrar. På webbhotellet fanns det en väldans massa servrar med andra webbsajter på. På plats fanns personal från bland annat Pirate Bay. De kunde peka ut vilka servrar som tillhörde Pirate Bay, och vad som fanns på dem. Personalen informerades inte alls, och Polisen tog alla servrar. Även de servrar som inte hade med Pirate bay att göra. De flesta, alltså.
Här citerar jag Ricks blogg:
"En av dessa servrar var Kavkaz Center, som åklagare Håkan Roswall hade agerat mot bara en månad tidigare. Under månaden som förflutit sedan dess hade servern emellertid fått utgivningsbevis och var därmed skyddad av tryckfrihetsförordningen, en av våra grundlagar. Den fick inte beslagtas. Detta påpekades enligt ögonvittnen, och polismän ringde till åklagaren Roswall för att be om förtydligande order. Ordern gavs att ta servern i beslag ändå, trots grundlagsskyddet."

Det är ganska illa att bryta mot grundlagar. Bara så ni vet.
Även Piratbyråns server beslagtogs.
Ricks blogg:
"Piratbyrån är en ideell förening som driver opinion i immaterialrättsfrågor. Genom att beslagta servern med medlemsregister och annat material, och därefter vägra lämna ut kopior på föreningsmaterialet, så förvägrade man föreningen rätten att just fungera som förening. Detta är ett brott mot föreningsfriheten så som den stadgas i regeringsformen, en annan av våra grundlagar."

Pirate Bay har ännu inte fått tillbaka några servrar. Tack vare god sammanhållning av världens pirater var Pirate Bay uppe på Internet efter bara ca tre dagar, efter att privatpersoner hjälpt till med att bland annat låna ut servrar. Det fanns också små firmor vars servrar beslagtogs utan att polisen gav någon information om varför.

Det otäcka är att det framkommit att Polisen agerade efter påtryckningar från amerikanska filmbolag!
I det laglösa landet Amerika, styrs allt av pengar. Men inte här i Svergie. Trode jag. Men nu har alltså stora amerikanska filmbolag tvingat svenska polisen att göra en razzia mot ett webbhotell. Det är ju helt sjukt!

Nu tillbaka till JO. Nyligen sade sig JO ha utrett hela händelsen. Men det har JO inte riktigt gjort. Tydligen har JO frågat polisen om vad som hände. Då sa polisen att de inte gjort något fel, och då gjordes ingen utredning.
De drabbade företagen, privatpersonerna och organisationerna som drabbats har inte tillfrågats. Inte heller de ögonvittnen som fanns på plats har tillfrågats. Alltså verkar det inte bli någon utredning alls.

Det är något fel på dagens Sverige!

Kommentarer:
Krishna skrev:

stolt över sverige?
http://www.youtube.com/watch?v=FvM0ryhD5rY&mode=related&search=
han... johan glans eller va han heter är ju så jävla bra

2007-04-17 @ 16:12:43

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits