Isländska jultraditioner

Hejs och god juls!

Igår var Stefán på besök. Vi har inte setts på jättelänge.
Vi såg klart på filmen Everything is Illuminated. Vi började se den sist vi sågs.
I min bildddagbok har jag en bild på när jag och Stefan träffas den 26:e september. Jag tror inte vi har setts sedan dess. Filmen var bra, men man borde nog se hela filmen i ett streck. Inte ta en paus på tre månader.

Efter filmen skulle vi äta. Det fanns gott om julmat i kylen, så vi plockade fram lite. Stefán påstod att han nästan aldrig hade ätit svensk julmat. Jag fick en liten, liten chock. Stefáns föräldrar är från Island, men det tänker jag aldrig på.
Stefán sa att den svenska julen är konstig. "Ni har ju bara en tomte". Mycket mystisk kommentar.
Han förklarade att man har tretton tomtar på Island. De kommer varje dag fram till jul. Dessutom börjar man fira julafton klockan 18 den 24:e, eftersom det heter "afton". Lite logiskt.
Barnen ställer fina skor i fönstret och däri lägger tomtarna presenter. Om man har varit stygg får man en rå potatis istället.

Flera gånger frågade jag om det verkligen var sant. Någonting sa mig att han ljög mig rakt upp i ansiktet. Samtidigt är inte Stefán en person som ljuger. Han åt iallafall lite julskinka och verkade gilla det. Hur han lyckats undkomma julskinkan i skolan är ett mysterium.

Idag Googlade jag Isländsk jul. Det första jag får upp är en uppsats som heter "Jultraditioner i Island och Sverige", skriven av Camilla Tegebäck.
Vem är då Camilla Tegebäck? Jo, det är min kusin. Vilket sammanträffande!

Jag ögnade igenom uppsatsen och fann att Stefán talade sanning. Isländska barn ställer sina finskor i fönstret och om de är stygga får de rå potatis eller en bit kol i skon. Det finns flera tomtar, men antalet är omdiskuterat.

Ja, tänka sig. Det är spännande med olika kulturer. Och kusiner.

Kommentarer:
Stefán skrev:

Jag sa ju att det var sant =)

2007-01-07 @ 20:35:36
nina skrev:

alltså det där med potatisarna är ju det roligaste jag har hört! varför gör vi inte så i sverige? jag tror att jag ska börja med det.

2007-01-11 @ 21:14:12

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits