11102005-13102005 - Den ascoola maskören Lars

Denna blogg ska främst handla om den ascoola maskören Lars, men först ett spårvagnsäventyr som jag var med om samma dag.

Tisdag 11 oktober
Dagen började med att spårvagn 8 till skolan stannade vid Gamlestadstorget. Föraren sa i högtalarna att det var stopp i Hjällbo och att det nog var bäst att ta bussen. Nästan alla gick av, däribland jag och mina två väninnor Jasmine och Lee. Vi var säkert 20 pers som stod vid busshållplatsen och Jasmine trängde sig fram till tidtabellen. Spårvagnen körde iväg. Jag kände på mig att det hade varit bäst att sitta kvar. Jasmine läste att bussen hade gått för en minut sedan och nästa skulle komma om en timme. Då gick vi till spårvagnshållplatsen där vagn nummer 9 kom. Vi gick på den och åkte mot Hjällbo. När vi var nästan framme stannade vagnen och chaufören sa att det var stopp i Storås och att de som ville fick gå 100 meter fram till spårvagnshållplatsen och gå därifrån till någon buss. Hon sa också att vi fick gå försiktigt så vi inte bröt benen. Vi bestämde oss för att lämna vagnen. Föraren öppnade dörrarna och vi hoppade ner på makadammet. Vi promenerade mot perrongen och såg att där stod åttan som vi först hade tagit. Plötsligt åkte den iväg. Jag räknade då snabbt ut att det nu var dags för vår spårvagn att köra till perrongen, så vi sprang tillbaka till den. Dörrarna stängdes och vagnen körde iväg innan vi hunnit komma fram till den. Det hela liknade ett skämt. Ett väldigt dyrt projekt av Dolda kameran, kanske. På vagnen satt alla och tittade på oss med små hånfulla leenden. Min lärare Daniel som jag skulle ha på lektionen, som enligt schemat redan hade börjat, satt också på vagnen och vinkade glatt till mig när vagnen åkte förbi. När vår vagn hade kört iväg tittade jag bakåt.
Lars sminkar mig
Det var helt sjukt. En hel karavan med spårvagnar. Bildtexten skulle kunna vara "Centrala Göteborg evakueras. Invånarna flyr i spårvagnar".
Vi sprang längs med spåret fram till hållplatsen och nästa spårvagn, nummer 4 körde om oss, men vi hann fram till den och gick ombord. Vi färdades sedan till skolan utan fler avbrott. En spännande start på dagen.

***

Senare på dagen hade vi lektionen "Scenografi, mask och kostym". Då fick vi besök av Lars Carlsson, professionell maskör. Innan lektionen var jag och några tjejer i klassen i vår teatersal, A17 och pratade med honom lite. Han sa till Pamela (min lärare) att han skulle sminka tre av oss elever. Tjejerna ville gärna få ålderssminkning och brännskador. Han sa att han skulle sminka två tjejer och en kille och jag anmälde mig direkt. När lektionen började berättade Lars om sig själv och sitt jobb. Han jobbar nu på Folkteatern och har jobbat på Operan och med en massa filmer och TV-serier. Han berättade massvis med saker och jag minns knappt hälften. Han har en hemsida som heter makeup-fx.com. Där kan man läsa mer (på engelska) och se massvis med coola bilder på sminkningar han har gjort. Han använder både smink, skumgummi och silikon. Han kan nästan göra vad som helst!
Han började med att sminka Maria samtidigt som han berättade. Hon fick en ålderssminkning och såg ut som en gammal tant. Jag ska fråga Maria om jag får lägga upp någon bild på henne.

Sedan var det min tur. På mig skulle han använda lösskägg.
Lars sminkar mig
Här provar han det på mig. Det ser ut att sitta fint säger han.
Lars limmar på mig
Här limmar han på mig. Bokstavligt talat alltså. Han limmade fast skägget och en mustasch. De hade han gjort själv. Till skägg, mustach och peruker används riktigt hår. Då sitter man och knyter fast varje hårstrå för sig. Det låter inte jättekul. En peruk kan ta ungefär en vecka att göra.
Han hade med sig lite hår som han klippte tussar av och limmade fast på mina ögonbryn. Han limmade fast lite på sidorna av min mun för att "binda samman" mustaschen med skägget. Till sist satte han på  en peruk.
Vad otäck han ser ut! 
Så här vacker blev jag då. Ja, det är jag.
Vilken hårding!
 Här prövar jag min nya stil. Det var riktigt nice. Jag gick en liten sväng i skolan och det var några som inte kände igen mig. T.ex. skrämde jag några tjejer i tvåan. De såg bara någon lurvig man gå förbi som plötsligt pekar på dem och säger deras namn. Det var roligt.
Sedan var det Sofias tur att bli sminkad. Lars limmade fast en bit skumgummi i hennes ansikte. Den var formad för att sitta i ansiktet och den hade formen av en härlig brännskada. Sedan sminkade han den och sofia och det blev riktigt härligt. Dessutom fick hon en lins i ena ögat, så att ögat också såg lite skadat ut.
Får jag hennes tillstånd ska jag lägga upp en bild på det också.

En tjej i min klass fick den briljanta idén att jag skulle göra ett besök på systembolaget som mitt ny jag. Hon gav mig 60 spänn och bad mig köpa rödvin för 50 spänn. De väntade utanför. Nu skulle jag köpa ut. Jag som bara är 18.
Jag gick in i butiken och där var det självplock som gällde. Det var nog tur att jag slapp prata med dem för mycket. Då hade jag kanske blivit påkommen, men det hade varit spännande att se hur det hade gått.
Jag gick iallafall in och låtsades att jag hade varit där förr. Jag hade visserligen ingen aning om var vinerna fanns, men jag hittade dem tillslut. Dyra var dem. Till sist såg jag avdelningen "Röda viner under 55 kr". Där hittade jag en flaska med en fin etikett. Jag tog den, gick till kassan, ställde den på rullbandet och väntade spännt på vad som skulle hända.
"Det blir 49 kronor" sa hon bara. Jag sa "OK" och sträckte fram mina tre tjugor. Hon vecklade upp de knöliga sedlarna, gav mig elva kronor i växel. Sedan gick jag ut med flaskan i en grön systemetkasse. Det blev ett jubel när de andra såg kassen och min nöjda min. Sedan hade vi bråttom tillbaka till lektionen, för nu skulle Lars ta bort vårat smink. När jag kom in i salen och höll upp min systemetkasse blev det applåder. Fröken Pamela skrattade också. De andra var oroliga för att hon skulle bli arg, men hon tyckte det var roligt. Lars vek sig av skratt. Han tyckte det var jättekul.

Jag är glad. Bakom mig står Art 
Art tyckte att jag var otäck. Art är filuren i bakgrunden.

Sedan var det dags att ta bort alltihop. Sofia drog av sin brännskada som blev små oanvändbara skumgummibitar. Lars drog av mitt skägg och mustaschen och smorde in mitt ansikte med någon illaluktande kemikalie. Efter en minut torkade jag bort det, och då hade limmet lossnat. Allt var som vanligt igen.

Tjejen som gav mig pengarna till vinet (jag vet inte om hon vill att jag nämner hennes namn) fick flaskan och växeln, och hon berättade senare att vinet inte var gott.

Detta var verkligen ett minne för livet. Killen är ju proffs. Kolla in hemsidan bara. Han berättade att han en gång hade sminkat en polis inför en rättegång. Polisen skulle vittna mot en Hells -Angels-medlem och ville inte bli igenkänd. Han var ju rädd för hot, så Lars sminkade honom så att det inte gick att känna igen honom.

Efter att han tagit bort vårt smink  var han tvungen att ge sig av, men han kom tillbaka på tisdagen.

Onsdag 12 oktober
Hela klassen skulle till Munkebäcksgymnasiet och se på en film om rattfylla. Först kom jag och efter några minuter kom tre tjejer i klassen. Inga fler elever dök upp. Vår lärare Pamela var ju där så klart. Efter filmen skulle vi tillbaka till skolan och diskutera filmen. Pamela sa att om vi bara var fyra elever så fick ju plats i hennes bil, så hon kunde köra oss. Vi kanske ville diskutera någon annanstans? Kanske kunde vi åka till ett café och så kunde hon bjuda oss på något. Det tyckte jag var ett bra förslag. Sofia föreslog att vi åkte till Härlanda fängelse, där hon jobbar. Det är någon slags ungdomsgård nu och Sofia bakar kakorna som säljs där så vi kunde få gratis.
Vi åkte dit och satt där och diskuterade filmen och en massa annat. När vi var klara stannade Sofia och Klara kvar. Pamela körde först hem Maria och sedan frågade hon vart jag skulle. Hon kunde släppa mig i stan sa jag. "Ja, jag tänkte fråga... Nej, det var inget" sa hon då. Vaddå? Jo, hon skulle till Perukmakeriet och köpa smink och grejer till skolan och ville ha bärhjälp, men hon klarade det själv. Men jag hade ju inget annat för mig, så jag erbjöd mig att följa med.
Vi åkte till stan och köpte massor av smink, penslar och lite lösskägg och mustacher. Det var en häftig butik där proffsen handlade. Det var Lars som hade skrivit en lista på vad han tyckte vi borde skaffa.

Sedan åkte vi till skolan och jag gick på en lektion tillsammans med fyra andra elever som dök upp. Resten trodde att lektionen var inställd, eller så var de lata.

Torsdag 13 oktober
Vi hade "scenografi, mask och kostym"-lektion igen. I halvklass. Vi var 10 stycken som skulle sminka varandra under ledning av Lars. Han började med att visa en snygg sminkning på Sasha.
Kolla vad han har gjort med Sasha!
En speciell vax och på det smink och fejkblod. Gött!

Sedan fick vi prova själva att först göra ålderssminkningar (så att vi såg gamla ut) och sedan att göra sår.
Jag och Arvid sminkade varandra, men det gick inte så bra. Arvid gjorde ett rätt bra jobb, men jag klarade inte av det. Det blev verkligen jättedåligt. Vi gav upp och gick på såret först. Jag försökte göra ett på Arvid, men det gick inte bra. Till sist fick vi fråga Lars, och han gjorde ett härligt sår på Arvid:
Se så snygg Arvid blev!
Så här vacker blev han. Såret i pannan gjorde Lars och det på kinden gjorde Arvid själv, säger han. Han bad mig hälsa att det är jättesvårt att göra sådanna sår på sig själv. "Skillat" som vi säger i branschen.

Sedan gjorde Arvid ett på mig (med vax, alltså) och det blev riktigt bra:
Se vad Arvid gjorde på mig!
Riktigt snyckt. Tack Arvid!

Art gjorde de här snygga såren på Ida:
Ida ser inte alltid ut så här
Killen är skillad, men han har alltid varit rätt duktig på smink.

Sedan ville jag ha skägg, men det bad vi Lars om för vi hade lite ont om tid.
Så här fint blev det:
Jag ser ut som en professor 
Jag hade ett kort på mig och Lars från tisdagen, men det lyckades jag ta bort när jag klippte ur mig till en bild på MSN, och sedan råkade spara över originalbilden. Därför bad jag Lars om en ny bild, och det blev en jättevacker bild med mycket kärlek.
Det var något i luften 
Det var ett jättevackert ögonblick.

Sedan hade vi sån tur att det var skolfotografering samma dag, så vi var nästan alla sminkade. De flesta av de som inte var med på lektionen brydde sig inte om att komma till skolan ändå, så nästan alla på kortet hade smink. Stora sår i ansiktet. Själv tog jag på mig rock och glasögon och såg ut som någon forskare.
Professorn 
Här är jag innan skolfotot, men utan rock.
Jag tror att det blir ett fint skolfoto.

efter skolan åkte jag till stan med skägget på. Skägget tillhör ju skolan så jag fick låna med det hem. Mamma kände igen mig, eftersom jag redan hade berättat att jag hade haft skägg i tisdags.
Vi köpte byxor till mig, och personalen i affären undrade nog var det var för en skum man som köpte byxor för ungdomar.
Sedan åt vi på McDonalds. Det är lite nervöst att äta McNuggets med dippsås när man har skägg. Särskillt om man inte äger skägget själv. ("Äger skägget själv". Det är knepigt att säga.)
 Är det så bra att äta mat med dippsås om man har skägg?
Vågar jag verkligen doppa den här i dippsås?

På väg hem träffade jag Adam. ADAM? sa jag när han gick förbi mig i mörkret. Hej! "Öh... Tja!" sa Adam och jag såg på honom hur han tänkte och tänkte och försökte komma på vem jag var. "Känner du inte igen mig?" "Eh... Nä." "Det är ju jag" sa jag och slutade förställa rösten samtidigt som jag tog några steg närmare. "HAHA! Nu ser jag! Det är ju Albin. Jag trodde det var någon gammal lärare eller nått!" Så förklarade jag hur det låg till och varför jag såg ut som jag gjorde.

När jag kom hem kände Emil igen mig och var rätt intresserad. Jag satt och chattade med webbcamen och visade några polare hur jag såg ut. 

När jag sedan skulle ta av mig skägget fick jag lite problem. Klistret satt ju kvar i ansiktet. Sminket försvann över hela ansiktet, förutom där klistret satt. Jag tog lite aceton och gnuggade. Det gick inte jättebra. Det gick, men inte snabbt. Bomullspadsen blev till bommulstussar och sedan till strössel. Efter ungefär en halvtimme var det nästan borta, och då gav jag upp.

Det var väldigt coolt att bli sminkad av proffset Lars Carlsson! Detta kommer jag sent att glömma, och därför hamnade detta blogg-inlägget i kategorin "minnen för livet".

Jag ber om ursäkt för att det inte var några knäppa länkar i det här inlägget, men jag har iallfall fixat bilder!

Som vanligt kan du skriva en liten kommentar om detta blogginlägg. Klicka bara här, eller på "Kommentarer".

Kommentarer:
Store Broder... skrev:

Hej din ungdomsligist!

Så du börjar din kriminella bana med att köpa ut rödtjut till småflickor...
För brottet att köpa ut till minderårig finns faktiskt fängelse i straffskalan och du är alltså gripbar. Men förbaskat kul att det gick!!!


Lugn lillebror, jag ska inte säga till någon vad du gjort *ler*

Jäklar vilka häftiga bilder, jag kände knappast igen dig, min egna lillebror!!!

Lite gay med smink men jag gillar dig ändå!

Kram / Din största broder...

2005-10-16 @ 14:15:59
Albin Olsson skrev:

Hehe.
Kul att någon kommenterar.

Jo, det var riktigt kul att köpa vin, trots att jag tycker det är äckligt. Det har jag nog ärvt av dig. Du tycker väl inte om öl? Det gör inte jag.

När vi på torsdagen skulle sminka varandra gick det åt skogen, men det var skönt att veta att jag inte är bra på smink. Man känner sig mer hetro med den vetskapen.
Skönt att jag lyckats få upp bilder dessutom.

Kul att du gillar min blogg.
Ha det jättebra!

/Din store lillebror

2005-10-16 @ 20:15:10
Karin skrev:

Kul att läsa och roligt att se bilder till :)
Har själv skrivit en del om spårvagnar på sistonde.
Haha.
Ha de fint!
kramkram /Karin

2005-10-19 @ 21:22:38
URL: http://kblogg.webblogg.se
Lars Carlsson skrev:

Så kan det gå om man googlar sig själv! Skoj att du skrivit om våra möten. Det har varit kul att vara ute hos er och larva sig! Ha det så gött!
Lars, ascool (va?) maskör i förorten!

2006-04-18 @ 21:41:52
URL: http://www.makeup-fx.com
Albin Olsson skrev:

Oj! Vad kul att du hittade hit, Lars!
Det finns faktiskt ett ord för det där.

"Egosurfa". Det är när man söker på sitt eget namn på nätet.

2006-04-23 @ 19:56:51

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits