Inför tenta nummer två

Hej igen.

Tenta på gång. Klockan halv tre idag (en lördag!) är det dags för min andra tenta.
Planeringen har varit jättedålig och i början av kursen koncentrerade jag mig mest på broderi och la pluggandet åt sidan lite. Jag har visserligen varit på alla föreläsningar, men pluggat har jag nästan inte gjort alls. Det där att lägga plugget åt sidan var ingen strålande idé från början, men att jag inte "tog fram det" igen var ännu mindre strålande.

De senaste dagarna har jag dock pluggat rätt flitigt. Nu känns det faktiskt som att jag kan klara tentan. Jag vet ju förstås inte vilka frågor som kommer på tentan, men jag tror att det ska gå ganska bra. Tror jag.
Eller...?
Nu blir jag nervös!

Jag har läst stenciler och anteckningar, och också testat ett litet program jag hittade på universitetets hemsida.
I programmet, som laddas ner till datorn, loggar man in och får meningar som jag tror hämtas från nätet. Sedan kan man välja att öva på ordklasser eller satsdelar, och så får man upp en mening och så ska man välja vilken ordklass det understrukna ordet har, eller vilken satsdel den understrukna frasen har.


Stenciler, anteckningar och en bok. Här har det pluggats flitigt!

Igår skulle jag bestämma vilken satsdel frasen ökade var i en mening som var något i stil med "Hos 40 procent av paren i undersökningen ökade sexlusten märkbart". Ökade är predikat.

Nu ska jag försöka plugga lite extra på de svenska konsonant-fonemen. T är en tonlös dental klusil. Eller? Nej, det är en Ja, det var rätt. Varför bläddra i stenciler när man kan kika på Wikipedia?
En av anledningarna, som jag upptäckte nu, är att det är lite skillnad på termerna. Det är skillnad mellan olika böcker, och mellan olika år. Vissa är sura för att de har lärt sig dativobjekt, eftersom det inte finns längre.
På wiki står det att t är en tonlös aveloar klusil, medan det i mina stenciler står att det är en tonlös dental klusil. Sånt är knepigt.
Även programmet jag övar med har lite andra termer. Exempelvis kan man inte välja "predikat", utan man måste välja mellan finit och infinit verb. Ja, jisses, vilka problem jag tampas med!

Nä, nu ska jag plugga konsonanter och kolla busstiderna ännu en gång. Over and out!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn: (Skriv ditt namn, or I will crush you!)
Kom ihåg mig!

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits